За учебната 2021/2022-а: По-скъпи семестри и по-ниски кандидатстудентски такси

За учебната 2021/2022-а: По-скъпи семестри и по-ниски кандидатстудентски такси

В държавните висши училища има ръст на средната такса за обучение за учебната 2021/2022-а със 140 лв. и намаляване на кандидатстудентските такси с 5 лв. спрямо сегашната учебна година. Това става ясно от утвърдените от Министерски съвет днес таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за следващата академична година.

Сумата за кандидатстване за учебната 2021/2022-а ще е в размер на 45 лева при средна такса за обучение 1090 лева, докато тази година таксата за кандидатстване е 50 лева, а за обучение - 950 лева. Новите суми са утвърдени въз основа на постъпили предложения от страна на академичните ръководства.

Средните такси за обучение на докторанти за учебната 2021/2022-а ще бъдат над два пъти по-ниски от средните такси за обучение в държавните висши училища, където се подготвят бакалаври и магистри. Таксите за кандидатстване и обучение в БАН и научните организации през следващата година остават непроменени. Кандидат-докторантите ще дават по 30 лева, за да подадат документи. Средна им такса за обучение ще бъде 460 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.