Вузове вдигат таксите с до 25% за учебната 2020/2021 г.

Вузове вдигат таксите с до 25% за учебната 2020/2021 г.

Обучението на бъдещите педагози масово поскъпва

18 държавни университета ще вдигнат размера на таксите за обучение за учебната 2020/2021 г. Ръстът на сумата, която студентите ще трябва да заплатят, варира между 5% и 25% или от 20 до 170 лв. повече спрямо сегашните.

Това става ясно проекта на за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 година, който е публикуван за обществено обсъждане. Очаква се промяната да обхване 153 000 учащи, от които 148 700 студенти и 4 300 докторанти.
Скок има в таксите за редовно обучение в някои специалности на СУ „ Св. Климент Охридски”. От 460 на 600 лв се увеличава таксата за специалностите „Икономика и финанси” и „Публична администрация”, които не са от приоритетните направления. Новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ пък ще бъдат със 100 лв. повече. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Стотарка повече ще плащат бъдещите студенти в Алма матер по „Агробиотехнологии“, „Биология“, „Биомениджмънт и устойчиво развитие“, „Екология и опазване на околната среда“, „Молекулярна биология“ „Биотехнологии“ „Геопространствени системи и технологии”, както „Религията в Европа“ и „Теология“.

Икономическите университети също бележат ръст в годишната сума за обучение. За Университета за национално и световно стопанство скокът варира между 30 и 38 лв. Във Варненския икономически университет таксите нарастват с 60 лв. С толкова се увеличава обучението във всички специалности в Университета по Хранителни Технологии в Пловдив.

Университетите масово вдигат и таксите за обучението на бъдещите педагози, става ясно от проекта. Досега вузовете се опитваха да поддържат по-ниски такси, за да могат да привлекат повече кандидат- учители. С промените в закона за висше образование,обаче държавата ще плаща за обучението на студентите  в професионални направления и защитени специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Те ще бъдат включени в списък, приет от Министерския съвет по предложение на образователния министър. Все още не е утвърдено кои програми ще бъдат безплатни, но просветният министър Красимир Вълчев вече посочи, че предвидените за тази цел в бюджета 2 млн. лв. ще бъдат разпределяни за 6 направления. Това са „Педагогика на обучението по..”, „Математика”, „Физически науки”,”Химически науки”, „Религия и теология” и „Енергетика”. Така кандидат-студентите ще бъдат привлечени от безплатните такси, а вузовете ще си гарантират по-голям субсидия с ръста на таксите.

Със 150 лв. повече ще е обучението на новоприетите в „Педагогика” и „Педагогика на обучението по..” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. От следващата година таксата ще е 500 вместо досегашните 350 лв. В другите специалности, в които се очаква държавата да плаща на университетите за обучаващите се в тях- „Математика”, „Религия и теология”, „Физически науки”, „Химически науки”, скокът е със 100 лв. от 500 на 600 лв.

Тракийският университет в Стара Загора също вдига таксите за бъдещите педагози. За година обучението на студентите по „Педагогика” и „Педагогика на обучението по..” ще излиза. вместо 750 лв. 620 лв.

Югозападният университет „Неофит Рилски” също вдигна таксите обучаващите се в „Педагогика” и „Педагогика на обучението по..”. Спрямо предходната година те бъдат със 75 лв. повече – 650 лв. вместо 575 лв. 100 лв повече – 700 лв. , ще е таксата за студентите в специалност „Математика”. Обучението на студентите във „Физически науки” и „Химически науки” ще съответно с 10 и 20 лв. нагоре.

Таксите на бъдещите учители, завършили в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров”, ще са с 30 лв. повече от следващата година. Обучението на студентите в специалностите „Педагогика”и „Педагогика на обучението по..” ще бъде по 550 лв. вместо досегашните 520 лв. Таксите за „Обществено здраве” във вуза пък ще зависят от курса. Първи и втори ще плащат по-малко – 578 лв. докато трети и четвърти ще броят досегашните 1000 лв.

С по 50 лв. повече са и таксите на бъдещите педагози във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Обучението на новоприетите студентите по „Педагогика” ще излиза по-скъпо отколкото на тези от горните курсове. Годишната такса на първокурсниците през 2020/2021 г. ще е 600 лв., а на всички останали студенти  550 лв. За обучаващите се в „Педагогика на обучението по..” такса пък скача от 500 на 550 лв. Със 100 лв. повече пък трябва да заплатят студентите по „Психология”, „Политически науки”, „Социални дейности”, „Право” и други. За „Математика” и „Информатика и компютърни науки” пък годишната сума за обучение пада от 760 лв. на 720 лв.

Бъдещите учители по физическо, които ще се обучават в Националната спортна академия  „Васил Левски” също имат по-високи такси. Вместо досегашните 350 лв. обучението ще излиза 450 лв. за година.

От вузовете, в които се подготвят кадри на изкуството, таксите се вдигат само в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Ръст има за новоприетите в „Педагогика на обучението по…”, които ще плащат вместо 577 лв. 739 лв.

При 15 държавни висши училища няма промяна в размера таксите .В ПУ „Паисий Хилендарски” таксите остават същите, като сумата за обучение варират между 200 лв. и 660 лв. За инженерите в Технически университет – София и Технически университет – Варна и архитектите в Университета по архитектура, строителство и геодезия също няма промени и таксите за студентите. Кандидат-доктори и фармацевти в медицинските университет в София, Пловдив, Варна ще продължават да бъдат със сегашната тарифа на обучение.

10 университета пък увеличават таксите за обучение на докторанти от 5% до 65 % (от 40 до 500 лева). При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторанти спрямо тези от учебната 2019/2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.