За тринадесети път няма кандидати за болницата в Радунци

За тринадесети път няма кандидати за болницата в Радунци

Нито един кандидат не се е явил за участие в 13-я пореден търг за продажбата на

имот, собственост на обявената в ликвидация някога най-голяма у нас болница за лечение на болни от туберколоза и други белодробни заболявания, съобщи частният съдия-изпълнител Десислава Цветкова.

Тя припомня, че от 2014-а година прави опити да събере поне част от борчовете на

 „Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатични заболявания“ ЕООД  в мъглижкото село Радунци, като път цената е  паднала на 417 600 лв при данъчна оценка от 455 хил лв.

Продава се 4-етажната масивна сграда  със застроена площ от 15 220 кв м и площ от 58 дка в разположеното насред Стара планина село. Търгът е за задължения на обявеното в ликвидация дружество от над 1,6 млн лв към НАП, работници, и доставчици , като сред най-големите кредитори е електроразпределителното ЕвН.

От години  имотът е изоставен на произвола на съдбата. На няколко пъти са сменяни ликвидаторите, последният засега е адвокат от Сливен, който дори не идвал на място и вече е подал молба за освобождаване, но тя все още не е приета от здравния министър.

Преди крайната дата 26 февруари няколко души са се интересували лично от условията на търга, коментира Цветкова, но в крайна сметка никой не е подал документи за участие.

Болницата в село Радунци е построена през периода 1938 -1953 година с нарочен указ на цар Борис Трети от 1936 г., който подарил за целта 500 дка земи в Стара планина и в землището на село Дъбово. Помещенията са изградени по специално изготвен проект на немската възпитаничка арх.Ангелова. Изборът на мястото продължил 20 месеца , издаден била  и специална наредба-закон за финансирането. Официално откриването на най-големия на Балканския полуостров санаториум с 645 легла е станало на 1 ноември 1955 г.

Наскоро здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на депутатско питане отговори, че лечебното заведение не може да бъде използвано като ковид-болница и в намеренията на ведомството му не фигурира негово възстановяване  и използване по предназначение.

Дали ще бъде и кога обявен следващ търг Цветкова не се наема да коментира.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.