За три месеца: финансовите инспектори приключиха 102 проверки

За три месеца: финансовите инспектори приключиха 102 проверки

Двойно повече обществени поръчки под лупата

През първото тримесечие на 2021 г. финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключиха 102 инспекции.

За периода януари-март са проверени 672 обществени поръчки, което е два пъти повече в сравнение със същия отчетен период за 2020 г. – 352 бр. Общата стойност на проверените поръчки е в размер на 418 673 549 лв.

Инспектираните договори са 2 074 на стойност 3 015 358 752 лв. По този показател отново има ръст в сравнение със същия отчетен период на миналата година, когато са проверени договори на обща стойност 2 072 209 777 лв.

Данните на агенцията показват, че има съществено намаление на най-тежките финансови нарушения при разходване на публичните средства. Отчита се намаление на установените вреди,  чиято стойност е в размер на 187 833 лв., от които са възстановени повече от половината.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на десет пъти по-малко спрямо същия отчетен период за предходната година. Сходна е и тенденцията по отношение на „индикаторите за измама“  и съставените актове за начет – в сравнение със същия отчетен период за предходната година.

Затвърждава се тенденцията към подобряване на средата при разходването на публичните средства, каквато АДФИ отбеляза и през изминалата календарна година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.