За старта на новата учебна година: Изнесени класни стаи и екскурзии за адаптация на начален етап
3

За старта на новата учебна година: Изнесени класни стаи и екскурзии за адаптация на начален етап

Часовете ще започват по различно време, храненето в стола - по график

Изнесени класни стаи в двора, старт на часовете по различно време и обяд в стола по график. Това са само част от мерките, които училищата ще прилагат за безпроблемно протичане на новата учебна година. За да не се стресират първи клас от влизането си в класна стая, а втори и трети да се адаптират обратно към учебния процес, за тях пък ще бъдат организирани проектни дейност и екскурзии.

Най-малките ученици в столичното 18-о СУ „Уилям Гладстон“ ще имат по-различен старт на новата учебна година. Първата седмица за малчуганите от първи, втори и трети ще премине в проектни дейности. „След 15-и се очертават слънчеви дни и решихме първите 5 учебни дни да започнат с проектна дейност за учениците от първи до трети клас. За тях ще бъдат организирани посещение в „Музейко“, учебни екскурзии, ще отбележим и Деня на София. Разходите ще бъдат поети от училищния бюджет. За първи клас е важно да влязат в учебния процес, без да се стресират“, сподели директорката Величка Стойчева. Тя обясни, че преди две години са приложили същата практика и родителите са били спокойни. „Ще се стремим учениците да бъдат максимално дълго време в училище. Ние ще си свършим работата, ще правим редовна дезинфекция и ще прилагаме всички мерки в насоките, но е важно децата да не се стресират. Не трябва да им се напомня през 5 минути - не носете маски в час, носете маски в коридора. Това трябва да се случва под формата на игра. Рано или късно пандемията ще бъде овладяна и не искаме преди това тяхната психиката да е поразена“, заяви директорката. Тя подчерта, че е важно и учителите да се посветят на учебния процес, на работата в клас и контакта с децата.

В училището ще се възползват от оставащите топли дни и част от часовете на учениците ще бъдат в класни стаи на открито в двора. „Всички паралелки ще имат достъп до класните стаи на открито по график. Учениците ще могат да провеждат часовете си по изобразително изкуство, музика. Ще използваме откритите пространства с оглед на това максимално дълго да държим децата навън“, сподели директорката Величка Стойчева. В училището отдавна е въведен различен график за старта на начален етап и за учениците от 5-и до 12-и клас, така че няма да има и струпване по входовете.

Усилена подготовка за старта на новата учебна година тече и във варненското 7-о СУ „Найден Геров“. „Прави се дезинфекция на цялата сграда. Почистват се редовно всички повърхности“, сподели директорката Мария Нестерова. През лятото е поставена сензорна врата на входа, за да не се пипа от всеки дръжката. Поставени са и течни сапуни в тоалетните. „Опитваме се да създадем условия, така че максимално да не се пипат повърхностите“, каза директорката. Учениците в 7-о СУ не само ще влизат през различни входове, но и ще излизат от определени места в края на учебния ден. Графикът им също ще се различава от традиционния. Първите часове ще започват по различно време, за да не се засичат и междучасията на част от випуските. За някои класове ще има и блок часове. Така междучасията на по-малко ученици ще съвпадат. „Идеята е да намалим срещите на децата от различни паралелки до минимум. Ние вече сме на две смени, затова няма как половината ни ученици да са сутрин, а останалите следобед“, обясни Несторова.

В училището няма да бъдат на кабинетна система, а всеки клас ще има своя стая и учителите ще се местят за отделните часове. Директорката допълни, че имат готовност и за преминаване към хибриден модел на обучение - половината клас да бъде вкъщи, другата - в клас. „Колегите ни имат осигурени устройства от училището и няма да имаме проблем. Учениците ни също отдавна работят с облачните технологии. Въпреки това, всички се надяваме на присъствено обучение“, сподели Нестерова. Тя допълни, че почти всички учители са ваксинирани, но поради медицински причини част от тях нямат тази възможност.

В СУ “Христо Ботев” във Враца тази година ще се обучават 800 ученици от 1-ви до 12-и клас. Те ще влизат в сградата през два отделни входа, обясни заместник-директорът по учебната дейност Таня Ангелова. Преди да бъдат допуснати да се отправят към класната стая, учениците ще минават и през медицински филтър. Графикът им на обучение пък ще бъде поетапен и учебният ден ще започва по различно време и за двете смени. Учениците от 5-и до 7-и клас ще започват в 7:30, а другите 15 минути по-късно. За следобедната смяна занятията за 11-и и 12-и клас ще стартират в 13:30, а в 13:45 за 8-и, 9-и и 10-и. По този начин ще се избегне струпването на голям брой ученици на входовете.

По график ще бъде и хапването в училищния стол. Това обаче не е проблем, тъй като часовете на първи и втори клас са по 35 минути, а на трети и четвърти - по 40 минути и имат почивка преди занималнята по различно време. „Учениците, които не се хранят в стола и си носят храна в кутии от вкъщи, обядват в отделно помещение“, разясни Ангелова. Заместник-директорката допълни, че за тях няма да представлява никакъв проблем да преминат на ротационен режим по най-бързия начин при необходимост. „Миналата година проиграхме схемата. Можем да реагираме веднага“, каза Ангелова.

Седмокласници и 1-4 клас последни с онлайн уроци

Седмокласниците и учениците от начален етап ще преминават последни към онлайн уроци. Първи ще бъдат гимназистите от 8-и до 11-и клас, а след тях при продължаващо влошаване на епидемичната ситуация към ротационен режим на обучение ще преминават и зрелостниците, 5-и и 6-и клас. Когато училището преминава към ротационно или изцяло онлайн обучение при отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който води до невъзможност за обезпечаване на присъствен учебен процес, първи към онлайн обучение преминава випускът с най-много заболели или контактни ученици. При тъмночервения сценарий (поне 500 заболели на 100 000 души) всички училища в съответната област ще преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само ако е издадена заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.

Маските няма да бъдат задължителни за начален етап и децата от предучилищните групи в училищата по време на учебен час. Те обаче ще трябва да ги носят навсякъде извън класната стая - в коридора, когато отиват за обяд или до тоалетна. Всички от 5-и до 12-и клас ще носят маски както през учебните часове, така и през междучасията. Изключение се прави по физическо възпитание в салона, но само ако в конкретния час помещението се използва от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.