ЗА СЕДМИЦА: Ето колко са онлайн кандидатурите за първи клас в София

ЗА СЕДМИЦА: Ето колко са онлайн кандидатурите за първи клас в София

Над 8500 са подадените кандидатури за прием в първи клас в новата електронна система на София. Това съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, който участва в среща на премиера в оставка Бойко Борисов и представители на кметството.

Керезов изтъкна, че за първа година родителите няма да се редят на опашки, а очакванията са около 12 000 деца да прекрачат прага на училище за първи път.

Кандидатстването ще продължи до 28 май в 18 часа. Родителите, които изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги добавят в е-системата.

Приемът в първи клас се осъществява спрямо водещия критерий уседналост. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години преди датата на класирането. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, обучавани в същото училище, независимо от адреса. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са променяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат малчуганите, чийто адрес е извън прилежащия район на училището към деня класирането. Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии.

В допълнителните критерии най-много точки – 6 се дават за деца с 50% трайни увреждания и сираци или полусираци. 5 точки получава дете от многодетни семейства, близнаците и кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес в район, граничен на прилежащия район на училището. По 4 точки получава кандидат-първокласник с батко или кака над 12-годишна възраст в даденото училище, както и завършилите подготвителна група в школото. 3 точки са отредени за децата от приемни семейства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.