Да се изучиш във виртуалната реалност

Да се изучиш във виртуалната реалност

Без съмнение пандемията промени живота ни. Това се отнася най-вече за образователната система и начина, по който ще се обучават децата и студентите занапред. Независимо дали бяха готови или не, училища и университети бяха принудени да пренесат уроците и лекциите в онлайн пространството.

Това пък без съмнение даде тласък на дигитализацията на образованието. Милиони ще бъдат насочени за осигуряването таблети и лаптопи, нови платформи и обучения за учителите, които да гарантират възможност за онлайн обучение за всички ученици, ако отново се наложи да преминат във виртуалните класни стаи. Вузовете също ще получат средства за модернизация. Една от оперативните програми ще даде възможност на родните университети да станат дигитални с проекти до 5 млн. лв. Те ще могат да създават виртуални лаборатории, с които да се осигури възможност за провеждане на експерименти и извършване на различни измервания, или пък виртуални университети с онлайн учебни материали с възможност за аудио и видео конференции и групова онлайн работа на студенти.

Това несъмнено ще привлече вниманието на младите хора повече от онлайн лекция с поток от още 200 души в Zoom и опция за заглушаване на преподавателя или пък сухото представяне на теория без никаква възможност за практическото й прилагане. Вузовете ще имат възможността да създадат общи учебни планове с други университети, част от които за дистанционно обучение, а студентите, обучаващи се по тях, пък ще получават съвместни дипломи.

Последните години зрелостниците често избират къде да учат спрямо града, в който искат да живеят, без да вземат предвид кой университет предлага най-доброто обучение в исканото от тях направление. По този начин вузовете ще успеят да почерпят опит един от друг и да извлекат най-доброто от своите програми, а техните възпитаници да се обучават по най-модерните програми, защото няма как да станеш най-добрия в своята област без да си усвоил последните новости в нея.

Мобилността е друг плюс за студенти и преподаватели. Седмица или няколко месеца обмяна на опит само могат да бъдат от полза за всички, които искат да натрупат повече опит. Професорите ще получат възможност и за обучения, по време на които да усъвършенстват своите езикови и дигитални умения. Така студентите, които се обучават на чужд език, ще спрат да се оплакват, че лекторите им не могат да говорят, или пък, че не могат да направят и една най-обикновена презентация. Най-хубавото е, че средствата, които ще бъдат отпуснати, няма да бъдат от полза за обучението само по време на пандемия. Веднъж направили крачка към виртуалното пространство и онлайн уроците и лекции, училищата и университетите ще могат да използват новите технологии и занапред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.