0

В оенноморският музей във Варна открива изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-та годишнина от Освобождението на България. Тя ще бъде представена на 28 февруари (петък) от 11 часа в зала „Морски сговор“. За първи път във Варна ще бъдат пoказани уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военно-исторически музей. 

Военноморският музей във Варна открива изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-та годишнина от Освобождението на България. Тя ще бъде представена на 28 февруари (петък) от 11 часа в зала „Морски сговор“. За първи път във Варна ще бъдат пoказани уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военно-исторически музей. 

Посетителите ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода.

Това са знамената на 1-ва и 5-та Опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август, 1878 годин.

Третото е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

По препоръка на здравните власти, няма да има свободен вход на Трети март, заради нарасналата опасност от разпространение на коронавирус в Европа и обичайното струпване на много хора във вътрешните експозиции в дните на отворени врати.

Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.