За първи път в Пловдив: Спелеолози обучават глухи младежи на катерене (СНИМКИ)
9

За първи път в Пловдив: Спелеолози обучават глухи младежи на катерене (СНИМКИ)

8-годишен спайдърмен се появи на Гребната база, готов да покорява височини

Адвокати, командоси, психолози, спелеолози, катерачи. Всички те в следващите три месеца ще бъдат обединени от мисията да обучат 16 напълно глухи или слабо чуващи млади хора от Пловдив на възраст от 18 до 35 години да се научат да преодоляват и превземат височини в буквалния смисъл на думите. Всички те са се записали с огромно желание, разказва ръководителят на проекта Крум Сираков.

„Миналата година с моя приятел и колега Васил Попов ни хрумна, че може да направим нещо подобно. Идеята бе доразвита с помощта на Тилка Кайрякова, която е председател на Районната организация на глухите. Събрахме се достатъчно съмишленици и намерихме партньор в лицето на Българската армия, след което кандидатствахме за финансиране по програмата на община Пловдив „Пловдив за младите” и проектът „Аз мога” бе одобрен”, обясни Крум Сираков. Той уточни, че с отпуснатите средства е закупено оборудване за катерене.

Така в съботния 20 юли край стадион „Пловдив” се събра екипът ентусиасти с част от обучаемите, като за жестомимичния превод се грижеха Анна Ройдева и Деян Славов.

„Виждала съм и искам и аз да участвам, да опитам. Когато разбрах, че има такъв проект, веднага реших да участвам”, са думите на Мария Косева от Пловдив. За нея съботния ден бе първо запознаване с екипировката за катерене. Бе й обяснено, че височината е 12 метра, но ако реши да се откаже, ако я хване страх, винаги може да направи жест с ръце, че иска прекратяване. „Надявам се в бъдеще да продължаваме да имаме такива проекти”, казва с усмивка Мария. В момента тя работи, като технически изпълнител, в местното подразделение на НОИ.

Като инструктори, следящи за безопасността по време на катеренето, край Мария и останалите доброволци, бяха трима военнослужещи от Съвместното командване на Специалните сили – бивша 68-ма бригада „Специални сили”. На платнище на земята бяха изложили оборудването, което се ползва от колегите им по време на катерене. А точно до военно-катераческото оборудване се оказа и един малък спайдърмен.

Даниел Чаталбашев е на 8 години и е горд да сподели, че е син на парашутист. „Скача отвисокото”, заявява малкият в отговор на въпрос какво работи баща му. В съботният ден и Дани бе напълно оборудван за предстоящото катерене. „Почти съм във втори клас, а тук съм, за да се катеря”, казва решителното момченце, облечено в точно копие на костюма на спайдърмен. А на въпрос дали изобщо нещо вижда с маската на лицето, отговаря утвърдително.

Обучението в съботния ден е по-скоро запознаване с екипировката и техниките на безопасност. Същинското катерене ще започне от септември и ще се проведе на скалите на Бунарджика, обясниха организаторите.

Проектът „Аз мога” се осъществява по програма на общината „Пловдив за младите” с партньори: СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”, Пловдив, в партньорство с Районната организация на глухите, Съвместното командване на Специалните сили и Клуба за планинско-приложни спортове „Агарта” в Пловдив.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.