За първи път от 10 години общинска болница в Пловдив е на печалба

За първи път от 10 години общинска болница в Пловдив е на печалба

Здравното заведение води преговори с проф. Александър Чирков, се похвалиха оттам

За първи път от 10 години общинската МБАЛ „Свети Мина“ е на реална печалба с 47 000 лева. Това показват счетоводните разчети на лечебното заведение за първите шест месеца на годината, съобщиха от местната администрация.

Положителните резултати са следствие на поредицата от оздравителни мерки, предприети от и.д. директор проф. д-р Петър Петров, който пое управлението на общинската болница в края на март тази година. Една от първите стъпки бе да преструктурира клиничните направления, като ориентира болницата към такива, в които има опит и силни специалисти - акушеро-гинекологията, кардиологията, педиатрията, ревматологията и хирургията. Това е увеличило броя пациентите, които предпочитат да се лекуват в МБАЛ „Свети Мина“.

„Стабилизирането на бившата Първа градска болница е един от въпросите, по които аз и екипът ми работим усилено. Многократно съм заявявал, че общинското здравеопазване не бива да отстъпва по нищо на частните и държавни болници и мисля, че започваме да го доказваме“, коментира добрите резултати кметът Здравко Димитров.

Болницата разполага с екип от 220 медицински работници. Там е оборудвано и отделение за болни от COVD – 19 пациенти. „Работим постоянно за привличане на нови колеги. Освен крайно недостатъчните навсякъде в момента инфекционисти, „Св. Мина“ търси да назначи още лекари и медицински сестри в областта на АГ, вътрешни болести, ендокринология, нефрология, педиатрия, като гарантира добро заплащане. В момента се водят и преговори с проф. Александър Чирков, признат за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации“, заяви проф. Петров.

Месечно болницата излиза извън разрешения й лимит от 311 000 лв. от Здравната каса. В тази връзка директор дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов е предприел действия за увеличаване на лимитите по клинични пътеки от НЗОК до 450 000 лв., какъвто обем реално МБАЛ „Свети Мина“ оползотворява ежемесечно.

През миналата седмица лечебното заведение върна по сметките на община Пловдив спестените от предоговарянето на условията на дълга му 30 000 лв.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.