Второто издание, както втората крачка, често са най-трудни във всяко начинание, особено когато е неделя. Затова запретвам ръкави и смело Ви поднасям втория материал в рубриката „Този шарен свят“.

След като миналата седмица Маркс и Енгелс се прокрадваха в размишленията ми, то тази седмица ще започнем с Дарвин и безконечния ход на еволюцията - я напред, я назад. Екзотична оранжева птица, на която изненадани очевидци са се натъкнали край път във Великобритания, се е оказала чайка, покрита с подправката къри, съобщава ни в. "Дейли стар".

Ярко оцветеното създание, наподобяващо тропическа птица, е било отнесено в специализираната болница за животни "Тигиуинкълс" в Бъкингамшър. Служителите бързо са установили, че не става въпрос за екзотично пернато, а за чайка, покрита с къри или куркума на прах.

Въпреки странната миризма, която се е разнасяла от птицата, се е оказало, че тя е напълно здрава. След хубава баня чайката се е сдобила с името Вини - на популярното индийско къри виндалу.

Тази новина показва и нишката на модерен колониализъм, където всичко се връща – индийците „превземат“ Великобритания птичка по птичка.

Следвайки линията на Дарвин, тази седмица стана ясно и че чепка грозде от сорта Ruby Roman (Римски рубин) бе продадена за 1,2 милиона йени (11 хиляди долара) на търг в град Канадзава в префектура Ишикава, Япония. Тази цена е успяла да надмине колосалните череши в родината ни.

Има и добри еволюционни новини, който не са свързани с обезценяване на парите и свръхнадценяването на черешите. Може би доларът трябва да се приравни към кило череши. Както и да е.
Две бебета берберски лъвчета се появиха на бял свят в чешки зоопарк. Редките лъвчета - едно мъжко и едно женско, се родиха на 10 май в зоопарка в Двур кралове. Двете лъвчета все още нямат имена.
Берберски лъвове някога се срещали в Северна Африка, но напълно изчезнаха в природата в резултат на човешката дейност. Много екземпляри били убити от гладиатори през древноримската епоха, докато ловуването допринесло за изчезването им по-късно. Смята се, че берберските лъвове изчезнали в природата през 60-те години на миналия век и че по-малко от 100 екземпляра живеят в плен.

За финал, отново според линията на еволюцията, ще разкажа историята на мъжа, който се пребори първо с дивия капитализъм, второ с философския въпрос за свободата, която никой не може да ти я отнеме, ако си я стискаш достатъчно здраво и с всички пръсти, и трето с модерната поп култура, където бунтовниците уж не са на мода. Но надали е успял да се пребори с жегата. Става въпрос за шотландеца Джон Ървин, който облече 15 блузи на летището в Ница, за да не плати такса за свръхбагаж за полет на "Изи джет". При претеглянето на багажа се оказало, че семейството е надхвърлило лимита с осем килограма. Лидерът на фамилната единица бързо намерил решение - навлякъл всичко, което може, въпреки че температурата била около 30 градуса Целзий. Наземният персонал си умрял от смях. Сценката заснел синът на Джош и разпространил видеото в интернет.

Само за ден то е гледано 475 000 пъти.

Честита да ни е и тази неделя, на тези, работещите и на онези, които не трябва да се назовават. Но те сигурно вече са с някаква степен на изгаряне. Завършвам рубриката със стихове, защото традицията е важно нещо, каквото и да е тя и каквото и да съдържа в себе си понятието „нещо“. Поетът на неделята е Дилън Томас, невероятен талант, вижте сами! Това е едно от най-известните му стихотворения. А и мъжът с пуловерите своеобразно е вил "срещу смъртта на светлината".

Не си отивай кротко в тъмнината!

Пред здрача да беснее старостта!

Вий, вий срещу смъртта на светлината!


Мъдрецът, в края си приел съдбата

не смогнал с реч да освети нощта,

не си отива кротко в тъмнината.

 

Добрият мъж, изхвърлен от вълната,

оставил крехките си дни в ширта,

вие срещу смъртта на светлината.


Безумецът, възседнал синевата,

разбрал, че сам е внесъл тук скръбта,

не си отива кротко в тъмнината.

 

Суровият, прогледнал в слепотата

за метеорите на радостта,

вие срещу смъртта на светлината.

И ти, мой татко, сам на висотата,

ругай, ридай с плача на яростта!

Не си отивай кротко в тъмнината!

Вий, вий срещу смъртта на светлината!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За декаданса на едни шорти, акулата дядо на Шекспир, очакващата ни постоянна турбуленция и комарите, които предпочитат цифрите пред буквите (+СОНЕТ)

Тежък август е заседнал на сърцата ни – всеки се бори с някакво природно бедствие, повечето си имат имена дори. Важното е да се намира време за почивка, дори когато наоколо се срутва цивилизацията, която не е само в София, ами и в други столици. Отплеснах се. Сиестата е важна, а тази седмица в „Този шарен свят” се случиха интересни неща, които биха ни предизвикали от нежен сърбеж до значителен вик на нагона ни. Зависи от пола. Всъщност не зависи. Пак се отплеснах, та:

 

 

За 368 кучета на едно място, потта на юли, липсата на вода в британците и отхвърлените аромати на метрото във Виена (+СТИХОТВОРЕНИЕ)

Щом август е следобедът на годината, то тогава неделя е следобедът на дните. Опънете си краката – под бюрото или на шезлонга, и се насладете на най-интересните новини от света в рубриката „Този шарен свят“.

За слона от батерии, първия тираж на Потър, транссексуализма и зона 51 (+СТИХОВЕ)

Неделята отново пристигна с тихите си стъпки, но въпреки че повечето хора са се разтворили или са изчезнали напълно в следобедната вековечна сиеста, все пак голямото кълбо, а според някои плоскост, не спира да се върти и се случват умозатриващи щуротии. Легнете по гръб, а ако сте изгорели, стойте прави и четете.