0

Д иректорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова откри в Каменната зала на Двореца в Балчик изложбата  “Татарската плячка”, която представлява съкровище от сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати, открити на нос Калиакра.

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова откри в Каменната зала на Двореца в Балчик изложбата  “Татарската плячка”, която представлява съкровище от сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати, открити на нос Калиакра.

Всичките 983 оригинални предмета от съкровището за пръв път се показват в обща експозиция. Това са находки, открити на нос Калиакра при разкопките и проучванията през последните няколко години, каза доц. д-р Бони Петрунова, която от 2004 година е ръководител на екипите археолози. „За първи път показваме пред широката публика откритието ни от 2018 година – гърненцето с великолепни монети и златни бижута. Аз самата не повярвах, след като измихме гърнето, че всичкото това нещо се е събрало в него. Ние не само намерихме съкровището, но всички предмети в него разказват истории – самата история на укриването на гърнето в края на 14 век“, каза още доц. д-р Петрунова.

Посетителите за пръв път виждат монети на венециански дожове. Само една от монетите струва 1 млн. евро там, където има търгове на ценности в Европа. Златните венециански монети са осем, наричани „Zecchino d'Oro“, което в свободен превод означава „златни пари“.  Някои от тях са сечени еднократно. Те са от изключително висококачествено злато - 23,5 карата и тежат по 3,5 гр.  Разчетени са дожовете Джовани Соранцо (1312- 1327), Андрея Дандоло (1342- 1354), Лауренцо Челси (1361- 1365), Марко Корнер (1365- 1368) и Андрея Контарини (1368- 1382).

Защо съкровището е наречено „Татарската плячка“, обясни доц. д-р Петрунова. В края на 14 век татарите били разбити и част от тях се върнали в Североизточна България. По-заможните успели набързо да си построят къщи и да се установят в крепостта Калиакра. Местното население започнало да се оплаква от татарските безчинства. Татарите били изгонени, а къщите им опожарени. Гърнето е намерено точно в една от тези къщи. Покривът е паднал и е затиснал артефакти, голяма част от които са несъвместими – това са находки, които са събирани и награбени и тъй като периодът съвпада, обяснението на археолозите е, че това е една татарска плячка. Собственикът на къщата е скрил гърнето под една от плочите в пода, с намерението да се върне след края на битката. Къщата е разчиствана от екипа на доц. д-р Петрунова в продължение на 3 години, а гърнето със съкровището е открито в западния й край.

Разкопките на нос Калиакра продължават и това лято. Археолозите продължават да разчистват около къщата със съкровището и ще проучат некропола, открит миналата година.