0

Д нес е септември, краят на лятото, неделя е, следобед е, нали постоянно е следобед. „Този шарен свят“ се пребори с топлите месеци, въпреки че знае, че септември вече също е от тях, но няма лошо да се поживява в миналото понякога. Все пак там са хубавите спомени. Ето някои от новините:

Днес е септември, краят на лятото, неделя е, следобед е, нали постоянно е следобед. „Този шарен свят“ се пребори с топлите месеци, въпреки че знае, че септември вече също е от тях, но няма лошо да се поживява в миналото понякога. Все пак там са хубавите спомени. Ето някои от новините:

Известно е, че враните са умни създания. Те са сред малкото представители на животинското царство, за които се знае, че си служат със сечива. Ще повярвате ли обаче, че това ги прави щастливи? Отговорът е "Да", пише сп. "Кърънт байолъджи", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Пример за лявата идея са те.

В експерименти с новокаледонски врани учени от Харвардския университет са установили, че работата с инструменти доставя истинско удоволствие на птиците. Според специалистите тези пернати демонстрират по-оптимистично поведение, когато използват оръдия на труда и виждат резултатите от съобразителността си.

"Проучването ни показва, че враните просто изпитват задоволство от използването на сечива - нещо подобно на решаването на кръстословица от човека. Смятаме, че в малките им глави се случват много повече неща, отколкото предполагаме", казва Дакота Маккой от изследователския екип.

Използването на сечива в животинското царство не е прецедент. Новокаледонските врани обаче се открояват с това, че "изработват" многобройни сложни оръдия на труда и редовно променят дизайна им.

Как правенето и използването на сечива може да накара едно животно да се почувства добре? "По подобен начин на хората. Животните, особено интелигентните, не са просто машини. Те са чувстващи създания, които проявяват емоционални реакции и настроения", отговаря Маккой. Една от тези емоции е задоволството от свършената работа.

Веднъж започнали да правят и използват сечива, фактът, че това ги кара да се чувстват добре, окуражава враните да продължават и да ги усъвършенстват, и определя бъдещото им поведение, обяснява изследователката.

"Вероятно враните приличат на хората и други примати по това, че когато извършват сложни действия, ги мотивира не само наградата, която ще получат в резултат на тях, но и задоволството от самия процес", казва Дакота Маккой.

Това всичкото на фона на думите на френския президент Еманюел Макрон, че пазарната икономика е в криза, хегемонията на Запада е свършена и идва нов световен ред. Наблюдавайте враните, сигурно са илюминати.

Друга новина. Почитател на група "Куин" от Блекпул, Великобритания, приготвял свинска пържола, когато забелязал Фреди Меркюри да се "взира" право в него, пише в. "Дейли стар".

Четиридесет и седем годишният Дерек Симс - инженер по професия и баща на две деца, споделя, че никога досега не е виждал подобно нещо.

"Често се вихря в кухнята, но не съм откривал лика на знаменитост върху приготвена от мен храна. Преди да сервирам пържолата повиках съпругата си и тя веднага забеляза приликата с покойния Фреди", споделя Симс.

Почитателят на "Куин" не е пропуснал да снима находката си. Дерек Симс не крие, че се е замислил дали да не запази пържолата.

"Гладът обаче надделя и след като с жена ми я съзерцавахме минута или две, в крайна сметка изядохме пържолата. Ситуацията може да се стори глуповата на мнозина, но хората, на които показах снимката, също откриха приликата с Фреди Меркюри, на когото съм голям фен", допълва Симс.

Това е носталгия, а сега малко декаданс. Украинска компания за оптика предлага на клиентите си слънчеви очила от утайка от кафе, които освен това ухаят на ободрителната напитка, предаде Ройтерс.
Подтикван от амбицията да създаде екологични и въпреки това модерни слънчеви очила, главният изпълнителен директор на компания OCHIS Максим Гавриленко е експериментирал с различни продукти - мента, магданоз, кардамон, преди да открие подходящия естествен материал в утайката от кафе.
Отпадъчният продукт от ободрителната напитка се използва за производството на мебели, чаши, печатарско мастило, биогориво. Гавриленко обаче е пионер в използването на утайката за направата на слънчеви очила.
"Първо, кафето е черно, какъвто е класическият цвят на слънчевите очила и подхожда на всеки. Второ, по света има милиони тонове утайка от кафе", казва Максим Гавриленко.
Основното предимство на слънчевите очила OCHIS COFFEE, в състава на които освен утайка от кафе влизат лен и лепило от растително масло е, че ако бъдат изхвърлени, след 10 години ще се превърнат в тор.
Цената на специалните очила е между 78 и 89 долара. Крайно време е да започнете да носите такива очила, защото трудно дишам вече.

Стига и декаданс, всичко омръзва. Освен виното, за него забравяме, че ни омръзва. Червеното вино е полезно за храносмилателната система и намалява холестерола, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на британски учени.
Това обаче не е основание да се черпим всеки ден - достатъчна е една чаша на две седмици.
Първото значимо изследване по въпроса установи доста по-голямо разнообразие на добри бактерии в храносмилателната система сред почитателите на червеното вино в сравнение с хората, които предпочитат бяло вино, сайдер или бира.
Учените от лондонския Кингс колидж мислят, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червено вино, но не и на бялото. В тях има много антиоксиданти, които са полезни за микробиома. Това обяснява и защо червеното вино се отразява добре на здравето.

Честита неделя и честит септември! Стихотворението тази седмица е от гениалния поет Райнер Мария Рилке, преводът е от Стоян Бакърджиев. Enjoy!

  

АЗ все четях… Край влажните стъкла

ръмеше дъжд в следобедна мъгла.

Не чувах вече вятъра навън

четях като насън.

От страниците гледаха лицата

на хора, с мисли губещи се в мрак.

А времето бе спряло своя бяг.

Аз виждах как засипва светлината

мъглявостта от думи, виждах как

се рее: вечер, вечер… над словата.

Аз не отмествах поглед: редовете

се късаха и думите им вече

се пръскаха, без нищо да им пречи.

Аз знаех, че небето е далече

над паркове с лъчиста светлина.

Но слънцето след тази лятна вечер

ще мине пак — сега настъпва тя.

И някак все по-малко се пилее

над хората по дългите алеи,

и чуват те как почва да живее

шумът на най-нищожните неща.

 

 

Но вдигна ли очи, не ми се струва,

че този странен свят е станал друг.

Което е у мен, вън съществува —

без граници е то и там и тук,

и сякаш все по-силно ме вълнува.

Докосна ли с очите си нещата

и хората, разраства се Земята,

прегръща цялото небе почти,

а първата звезда над равнината

като последен селски дом блести.