С около 10% по-малко домашна ракия е сварена в лицензираните селски казани в страната в последните две години, съобщи Андон Андонов, председател на Сдружение „Българската домашна ракия“. Според него причината била по-лошата реколта от грозде и плодове.

По думите му, през 2018-та почти не е имало кайсии за ракия. „Миналата беше много лоша. На места реколтата беше под 50%, заради дъждовете и породените от тях болести. Някои стопани дори не набраха нищо. Спад има, защото много хора започнаха да изкореняват лозята и имаше дори субсидия за това. Има много изоставени лозя. Все по-малко млади хора се захващат с лозарство. За 2019 г. сме оптимисти засега. Прогнозите са за добра реколта“, допълни Андонов.

Според него


намаляват хората, които варят плодови ракии.


„Всички предпочитат класиката - гроздова. Може би делът й е 70%. От плодовите преобладава сливовата, защото за нея има повече суровина и те са по-издръжливи от кайсиите, които трудно се опазват“, каза той за „Монитор“. Браншовикът добави, че все повече хора предпочитат да си правят ракията не от джибри, а от вино и делът им вече е около една четвърт.

От пресцентъра на Агенция „Митници“, уточниха за „Монитор“, че за 2017 г. 1500-те лицензирани казана в страната са внесли в бюджета 1 млн. лв. акциз, а през миналата година - 936 хил. лв. Общата сума на акциза за високградусовия алкохол влязъл в хазната за 2018-та е 231 млн. лв, което е с 4,4% повече от предходната година. Простата сметка показва, че казанджиите са платили акциз над 240 пъти по-малко, отколкото останалите вносители и производители на концентрати в България.

От митниците напомнят още, че е незаконно да си варим ракията в къщи, а джибрите трябва да отнесем на лицензиран казан.

Болшинството


нарушения констатирани на селските казани са документални,


уточниха още от митниците. Най-често не са попълнени декларациите на клиентите дошли със собствените джибри да варят ракията. Причината е, че те и казанджиите първо изчакват да видят колко домашнярка ще излезе и след това да нагласят цифрите. В тези случаи имуществената санкция е от 500 до 2000 лв., като при повторно нарушение сумата се удвоява.

Платеният акциз зависи и от алкохолния градус, припомнят от митниците. Пълната ставка е 0,11 лв. за алкохолен градус на литър, като при стандартна 40-градусова ракия той е 4,40 лв. на литър. Всяко семейство има право на 30 литра за собствена употреба, като за това количество ставката наполовина по-ниска е 2,20 лв./л.

Лицензираните казани имат задължението всеки месец и когато не са работили да подават справки за сварената ракия, като във втория случай данните са нулеви.

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев ежегодно големите винпроми в страната използват за производство на ракия около 100 хил. тона грозде.

За малките селски казани обаче няма точна статистика.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Между 6500-6600 евро е цената на килограм БГ розово масло

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6500-6600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години, съобщава DarikNews.bg.

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.

Швейцарска телевизия с изобличителен филм за бг селското стопанство

Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария, разказва Дойче веле. Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария.