За полугодието всеки 20-ти търговец само с 10 % от ланшните приходи

За полугодието всеки 20-ти търговец само с 10 % от ланшните приходи

88% от предприемачите предоговорили наемите си

Всеки двадесети търговец през първото полугодие е имал едва до 10% от приходите си реализирани през същия период на 2019-та. Това сочи проучване на консултантите от Collers.

Обем от 11 до 20 на сто от ланшните приходи са успели да постигнат малко над една пета (22%) от наемателите на търговски площи. Само една двадесета обаче от предприемачите в бранша са имали шанса да имат приходи на нивото от 21 до 30 на сто.


49% или близо половината са достигнали обем от 31 до 50%


от приходите си за първото полугодие на миналата предпандемична за България година. 18% е делът на анкетираните от консултантска компания от търговци, успели да постигнат приходи по-големи от 51% от приходите си отчетени за периода януари – юни 2019-та, сочат още данните от доклада.

71% от търговците оценяват приходите си за периода по-малки, отколкото миналогодишните. За 17 на сто от участвалите в допитването – те са без промяна и


само 12% отчитат ръст.


На въпрос какви мерки са предприели, много голяма част от тях (88%) отговарят, че са предоговорили наемите си. Близо половината от търговците (45 на сто) са намерили алтернатива чрез увеличаване на онлайн продажбите. Всеки трети собственик на търговски бизнес обаче е прибегнал до намаляване на работното време. Такъв е делът и на търговците, започнали


да правят повече промоции и отстъпки от цените.


28% от управителите на търговски обекти са прибегнали до съкращаване на служители, а почти една пета (19%) са затворили магазините си. Други, неуточнени мерки са предприели една десета от предприемачите в сектора. Едва 4 на сто, отговарят в анкетата, че не са предприели никакви мерки.

От консултантската компания очакват някои търговци да продължат да оптимизират броя на търговските си обекти, което ще доведе до размествания в микса от наематели в търговските центрове и на главни търговски улици.


Онлайн търговията ще продължи да се развива


и все повече търговци ще се фокусират върху нея. Интересът към търговските паркове ще се повишава; в момента те са търсена алтернатива за откриване на нови магазини.

Наемите на първокласни локации в търговски центрове и на главните търговски улици се очаква да се понижат още в краткосрочен план.

Данните на консултантската компания отчита още, че


модерните магазини в София са почти 319 000 кв. м


Усвоените търговски площи за първото полугодие на 2020-та са малко над 9,000 кв. м или 30% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Лек ръст от 1% се регистрира при свободните площи в търговските центрове и делът им достига 7%.

Пандемията от коронавирус оказва силно въздействие върху пазара на търговски площи, след края на извънредното положение - 6% от всички модерни търговски площи остават временно затворени. Сред най-често срещаните причини за това са: преговори с наемодателя, набиране на служители, недостатъчно налична стока, нарушена верига на доставките.

Ръст от 2% се регистрира при свободните площи на главните търговски улици в София и така те достигат нива от 10%. На бул. Витоша също се наблюдава увеличение на свободните помещения – 3% от

всички площи.

Наемите намаляват, като на бул. „Витоша“ в София те са паднали с 10% до 50 евро на кв. м, а в търговските центрове понижението е 8% до 34 евро на кв. м.

Други данни за столицата сочат, че


малко над 202 млн. евро е стойността на инвестиционните сделки на пазара на бизнес имоти,


което е с 21% повече от първото полугодие на 2019 г.

Основният дял от обема инвестиционни сделки се дължи на транзакции с офиси – 53%, следван от такива с търговски площи – 43%, парцели за строеж 3% и сгради със смесено предназначение 1%.

Инвестиционният пазар в България през първата половина на 2020 г. се доминира от чуждестранни купувачи (58%) спрямо български (42%).

Делът на продажби на доходоносни активи, в момента на покупка, (66%) регистрира превес над тoзи със спекулативна цел (26%), а останалите сделки са с имоти за собствено ползване – 8%. (Фиг.4)

Нивата на възвращаемост в офиси и индустриални площи се запазват съответно 8% и 9.5%. Лек ръст се регистрира при търговски площи и те достигат 7.75%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.