0

В ъпреки че голяма част от хората мечтаят да работят в офис, още повече по-младото поколение, то заседналият начин на работа също крие рискове. Работата с компютър натоварва не само очите, но и гърба, ръцете, краката, а умът ни се натоварва от това да гледа в една точка, която излъчва вредни лъчи. Понякога това може да доведе до главоболие и световъртеж, а очите могат да започнат да се насълзяват.

Въпреки че голяма част от хората мечтаят да работят в офис, още повече по-младото поколение, то заседналият начин на работа също крие рискове. Работата с компютър натоварва не само очите, но и гърба, ръцете, краката, а умът ни се натоварва от това да гледа в една точка, която излъчва вредни лъчи. Понякога това може да доведе до главоболие и световъртеж, а очите могат да започнат да се насълзяват.

„Проблемът обикновено не е в самите офиси, а в нашите навици, стойката, в която прекарваме ежедневието си или неподходящия стол, на който стоим“, коментира Десислав Драгнев от българска компания за компютърни технологии и офис оборудване. По негови думи причини за тези болки често са фактори, с които лесно можем да се справим. Затова от компанията Plasico IT Superstore препоръчват следните 5 начина да улесним работата си пред компютъра.

Противно на очакванията, честите почивки отварят списъка с полезни навици. „Колкото и да сме заети, специалистите съветват да си създадем навика да ставаме от стола на всеки кръгъл час и да се раздвижваме за кратко“, пишат от компанията. За тези кратки почивки можем да си налеем вода или просто да се разходим. Така целият ни гръб ще си отпочине, а заедно с това и умът ни, който ще се освежи.


На следващо място е разтягането.

По-честото раздвижване помага на кръвообращението,

което води до комфорт и възможност за по-добра концентрация. Понякога по-лесните решения като ергономичен стол също вършат работа. „Освен до повече комфорт, това ще доведе и до по-висока продуктивност и по-малко стрес за целия екип. Според кинезитерапевтите, ергономичните столове са и мощно оръжие в борбата с хроничните болки и важно средство за тяхната превенция“, коментира Драгнев.


Правилната настройка на стола също е от особено значение. Той трябва да бъде с височина, при която гърбът е плътно опрян на облегалката на стола, а краката на човека стъпват нормално на пода.

По-необичаен метод са... домашните любимци. Все повече компании в Европа и САЩ взимат решение да отглеждат куче, котка или друг домашен любимец в офиса. Макар и да звучи прекалено екзотично, това всъщност има изключително полезен ефект върху здравето и концентрацията, а в крайна сметка – и върху работоспособността на екипите.