За Перник вода в яз. „Студена“ има за още 3 месеца

За Перник вода в яз. „Студена“ има за още 3 месеца

За селата трябват поне още 10 цистерни

За Перник вода в яз. „Студена” има за поне още 2-3 месеца, изчисляват експерти. Според хидролога от Су „Св. Кл. Охридски” доц. д-р Иван Пенков при сегашния приток и отток и наличните количества в яз. Студена водата в него ще стигне за поне 3 месеца. По думите му, единствената ефективна мярка е тоталната подмяна на водопреносната мрежа. Тя обаче е много, много скъпа и отнема значително технологично време.

Проф. Петър Калинков от Българска асоциация по водите (БАВ) смята, че сега наличните 4,3 млн. кубика са близо до мъртвия обем на язовира и полезното количество, което може да се ползва е към 2,5 млн. куб. м. „Останалата вода е по-близо до дъното на водоема и няма гаранция с какви качества ще бъде. Обикновено при мъртвия обем те силно се влошават и по отношение на


съдържание на желязо, манган и сероводород.


Няма гаранция, че пречиствателната станция ще може да хване всичко”, обяснява професорът.

„Мъртвият обем на водохранилището е 1,3 млн. куб. м. Има вода за още 80-90 дни”, казва с оптимизъм инж. Валентин Анастасов, от екип към МРРБ, занимаващ се с ремонта на яз. „Студена“. „Положението не е толкова трагично. С режима ще се помогне, а ще падне сняг и дъжд и ще се напълни язовирът. Малко нещата се преиграват. Миналата година на 9 август язовирът преливаше. Максималният му обем е 25 млн. кубика”, допълва той. По думите му, главната причина за това, което става в момента е управлението на водите от МОСВ. Имало е инструкция да се държи язовирът на по-ниска кота от 21 млн. кубика или с 20% по-малко, за да не прелива. „Това важеше и за много други язовири и за това сега няма вода. От страх. От началото на годината


притокът на вода в язовира е 4 пъти по-малък,


отколкото през 2018-та. Миналата година имаше 42 млн. кубика приток, а а тази досега - 11 млн. кубика. Разликата е убийствена”, пресмята инж. Анастасов.

Той поясни още, че от края на септември или началото на октомври „Стомана” Перник, което е най-голямото промишлено предприятие в града, не взима вода от язовира. Преди вода са ползвали по 95 л/сек. В същото време ВиК-дружеството, в зависимост то сезона, е получавало от водоема от 350 до 460 л/сек.

От ВиК-Перник, обясниха за „Монитор”, че загубите по уличните водопроводи са 75%, като


основната причина са старите тръби,

а крадците на вода трудно се хващали, защото били много изобретателни. Поне 200 от общо 300 км тръби в града са за подмяна. Основно те са етернитови и железни на по 60-70 години. Стоманените тръби са засипвани обаче с шлака от металургията. Тя като се свърже с водата има киселинна реакция и разяжда тръбите. Трябвало е да се слагат в пясък. По водния цикъл, на който бенефициент е ВиК дружеството ще се сменят довеждащите водопроводи, които са с голям диаметър. Те са с големи диаметри от 800 и 1000 мм и са стоманени от пречиствателната станция до градските резервоари и към кв. Изток. Дължината им е не повече от 20 км.

Във връзка с големият процент загуби на вода в Перник, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, коментира, че по всяка вероятност става дума и за кражби. По думите му, до 31 октомври от язовира са дошли 14 млн. кубика, а са фактурирани само 3,5 млн. куб. м. Според него това е един от проблемите, на който също трябва да се търси решение. Зам.-министърът информира, че по тази тема ще има среща в МРРБ с всички големи ВиК оператори. За Перник Нанков смята, че е належащо да се редуцира потреблението под 350 л в секунда и по този начин до пролетта да се гарантира водоподаването.

Относно задаващия се по-строг режим на водата, от ВиК дружеството в миньорския град уточниха, че имат 4 цистерни водоноски, но заради кризата ще им трябват поне още десетина. Най-вече за селата, където вода най-вероятно ще се пуска през ден.

Днес, в рамките на парламентарния контрол се очаква дебат по питане на 8 депутати от опозицията към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно политиката на министерство на регионалното развитие и благоустройството за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места и необходимостта от инвестиции в инфраструктура във ВиК сектора, с цел подобряване на качеството на услугата, предлагана на потребителите, и финансовите инструменти, предвидени за това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.