За Пеевски и Жабата, която пази блатото си

За Пеевски и Жабата, която пази блатото си

Жабата на банкерът-беглец Цветан Василев - „Фрогнюз“ се активира да хвърля кал, за да опази блатото си. Не се лъжете – става въпрос за луксозно блато, щедро спонсорирано от мустакатия аферист с крадените от КТБ пари на вложителите. Затова страхът е голям. И въпреки световната пандемия, Жабата на Василев не се свени да ръси нечистотии в информационния поток.

За какво става въпрос? Преди няколко дни скандалният следовател със спорни прани познания Бойко Атанасов се ожали във Фейсбук, че прокуратурата го викала да дава обяснения по разследване за уронване на престижа на съдебната власт. И понеже в документите по разследването имало и дописка от „Монитор“, хоп – жабите на Василев отново закрякаха старата си песен, че прокуратурата била собственост на депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. А, че същата тази прокуратура закри марката на „Телеграф“, никой нищо не казва. Защото ще звучи някак шизофренично Пеевски хем да притежава прокуратурата, хем да закрива едно от изданията си. Нали?

Но това отдавна явно не е проблем за Василев и хората му. Важното е

Пеевски – който е основен

враг на олигарсите у нас

да бъде публично омърсен. За да се пресече възможността обществото да разбере кой лошия в страшния филм. А Пеевски, който вкарва закони за спиране на вторичния грабеж на КТБ, а изданията му през ден вадят наяве аферите на олигарсите, видно няма как да е добрият.

Какъв обаче е проблемът? Бойко атанасов и останалите пионки на Василев не искат у нас да се разчува, че са основни действащи лица в поредната пиеса на банекра-беглец зад океана – този път по закона „РИКО“. Откакто е подаден искът в Нюйорския окръжен съд, у нас се пробутват всякакви опаковани в целофан истории, че американци съдели БНБ, Пеевски и куп други публични личности и институции. Защото ако се каже в прав текст, че Василев за пореден път се опитва да спаси себе си от възмездието за КТБ като пришие вината за фалита на банката на някой друг, никой няма да обръща внимание на този пореден спектакъл. И затова е от изключителна важност никой у нас да не разбира, че делото е поредния цирк на Василев.

Маските обаче паднаха. В пореден отчаян в ход в опит да замаскира руските си обвързаности и да прехвърли вниманието от престъпленията си върху друг предприе банкерът-беглец

Цветан Василев, сваляйки

маската по т.нар дело „РИКО“.

Искът бе заведен в Окръжния съд на Ню Йорк през есента на 2018 г., като досега мустакатият аферист прикриваше участието си в опита за стартиране на гражданско дело на американска почва. Проформа процедурата беше задействана от ортака му – адвоката Захари Томов. Тя има за цел да атакува всички врагове на подсъдимия банкер, като както можем да се досетим в иначе дългия половин страница списък е и основната му мишена - депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Съшитата с бели конци история е естествено продължение на първия опит на Василев да натопи Пеевски и разследващите и контролни институции у нас пред американските власти за фалита на КТБ чрез жалба по Глобалния акт „Магнитски“. Този му опит се провали, като по жалбата му вече няколко години няма каквото и да било движение, а междувременно 3 различни международни институции, сред които и арбитражният съд във Вашингтон,

потвърдиха, че банката е

фалирана от самия Василев,

който я източвал в своя.

Делото в съда в Ню Йорк също вече буксува година и половина, като явният неуспех на доносите му очевидно е раздразнил подсъдимия банкер и го е накарал да излезе на светло. През юли съдът е постановил спиране на процедурата, което явно е довело Василев до отчаяния ход да внесе нова, поправена жалба и не само да свали маската и да афишира участието си в цялата история, а и да изкара на светло всичките си пионки.

Проверка в електронната система PACER на американските съдилища показва, че на 13 януари в системата е вкарана декларация от Василев в подкрепа на иска. В дните преди това са вкарани и декларации и от всички негови пионки в медийната и съдебната сфера, които иначе от години се пробват да се изкарат „независими“ и „онеправдани“, за да заливат публичното пространство в България с опорните му точки срещу Пеевски, контролните институции, прокуратурата и съда. В частност магистратите, които не се поддават на натиска на очернящите кампании, водени от финансираните от него и другарите му олигарси Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев издания и журналисти.

Така декларации отново в полза на иска са подали освен вече известните с ролята си на глашатаи на Василев Вера Архундова и Даниел Божилов, действащият магистрат Бойко Атанасов, дисциплинарно уволнената от Висшия съдебен съвет съдийка Румяна Ченалова, т.нар. разследващ журналист Асен Йорданов и още половин дузина хора. Любопитното е, че

всички „свидетелства“ са направени

още през лятото на 2019 г. -

в рамките на двете седмици в края на юни и началото на юли, но чак сега са отразени в системата. Вероятно, защото на кохортата й е трябвало време, за да реорганизира действията си по подновяването на атаката.

Самите декларации пък са буквално копи-пейст на вече познатите опорки, разпространявани от всички тези лица в полза на защитните тези на Василев и олигарсите у нас през последните години.

Така банкерът беглец преповтаря старите си клевети, че КТБ била фалирана в резултат на „корпоративна атака“. Лъжливи твърдения, които последователно бяха опровергани от де що има институции, одитори и съдилища у нас и в чужбина, чиито доклади до един потвърдиха, че Василев е източил милиардите от банката, превръщайки я в пирамида касичка за лично ползване.

Най-скандална от всички обаче е декларацията на настоящия следовател Бойко Атанасов. От години той неприкрито обслужва интересите на задкулисни играчи като Цветан Василев и останалите олигарси – Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев. Атанасов активно участва и в различни

протести и инициативи,

организирани от подсъдимите босове

и техните пионки в разрез с етичните норми на Темида. Името му дори бе издигнато по предложение за „гражданска кандидатура за главен прокурор“ от „Бивол“, персоналния „БОЕЦ“ на Цветан Василев, както и свързаната с Иво Прокопиев Инициатива „Правосъдие за всеки“.

В декларацията си до US съда Атанасов поставя нови върхове на родоотстъпничеството. В документа действащият магистрат заявява, че делото не трябва да се гледа у нас, тъй като юрисдикцията му била в САЩ, а у нас липсвало адекватно законодателство срещу прането на пари и корупцията. Освен това според Атанасов дори и да имало възможност да се гледа у нас, съдът в България нямало да даде честен процес на ищците. (Същата теза лансира и Ченалова в своето творение). Твърдението си пък правел в качеството си на „експерт и действащ магистрат“, пропускайки факта, че становище за юрисдикцията на едно дело се дава по съответния ред и от компетентен орган, какъвто самият Атанасов не е. Изказването за липсата на справедлив процес у нас пък е в нарушение на всички етични норми, разписани в Закона за съдебната власт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.