За олигарсите, благотворителността и цената на човешкия живот
2

За олигарсите, благотворителността и цената на човешкия живот

Заливат с лъжи обществото и в криза като тази, атакуват Делян Пеевски дори за даренията му

Истинските лица на хората се виждат във времена на криза, когато излиза наяве най-доброто и най-лошото и ясно лъсва кой е човек и кой - мърша. Това е доказала се с времето мъдрост, която виждаме в действие днес. Битката със заразата, покосяваща със зловеща сила хиляди хора по цял свят, извади наяве най-доброто от българското общество.

Пречисти изкуствените разединения, насаждани му през годините. Изкара на преден план черти, с които винаги се е славело – толерантност, солидарност и благотворителност. И начерта истинската разграничителна линия – между Хората и мършата в лицето на групичка далавераджии и техните пионки.

Милиони. На толкова възлиза сумата, събрана за броени дни от стотиците българи в цялата страна, обединили се в битката срещу коронавируса и в подкрепа на нуждаещите се. Цифрата се мени с всяка минута. Както и броят на Хората, даряващи средства според възможностите си, за да бъдат осигурени на болниците и на медиците, борещи се за здравето на всички ни нужната им апаратура, консумативи, лекарства и тестове за лечение. Благотворителност в изчистен вид. Благотворителност без корист и без условия.

А кои останаха от другата страна на бариерата? Малцинствена, но гласовита групичка от лица, за които

благотворителността е… сделка по покупко-продажба.

Справка „бизнесмена“, дарил 222 000 лева на болница за апаратура с условието, че тя ще бъде ползвана приоритетно от негови служители. Получил звучен етичен шамар и от лечебното заведение, което му върна т.нар. дарение с мотива, че пред медицината и Хипократ всички са равни.  И от безкористните дарители, които само за ден събраха нужните средства, за да бъде закупена все пак нужната на болницата апаратура.

….Или пък начин за трупане на имидж. Справка - „Демократична България“. Съюзът от провалили се партии, отрочета на Костовия политинженеринг и финансите на олигарсите му, чиито активисти си присвоиха социалния патронаж в София, лепвайки логото си на общинска инициатива.

Групичка дребни души, за чиито ментори в лицето на Костов и създадените от него олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев, обществото е ни повече, ни по-малко бройка хора, от чиито джобове и здраве могат да се изкарат пари. И когато вече изброените лица трябва да избират между човешкия живот и бизнеса си, избират второто. Справка – подсъдимия Иво Прокопиев, който с нацистки непукизъм написа във Фейсбук, че и без това няколко процента от обществото щели  да умрат, а 60-70% да се заразят с коронавирус, то трябвало да се прекъсне карантината, за да се спаси икономиката. Разбирай - бизнеса му. А свързаните със същия този подсъдим олигарх издания също толкова покъртителен нацистки ентусиазъм препечатаха статуса, за да доведат до знанието на обществото тезисите на издателя си.

За олигарсите, техните добре охранени (с нашите пари) пионки и финансираните от тях издания човешкият живот не е важен. Той се съизмерва само в пачки.

Няма и ценности – има само интереси. И всеки, който ги застраши, мигновено се превръща във враг, по който ежедневно, ежечасно и ежеминутно се стреля с целия наличен арсенал от манипулации и фалшиви новини.

Списъкът е дълъг и постоянно се мени, но в него си има константи и една от тях от години е депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Заради законодателните си инициативи и последователната политика на вестниците от издателската му група да изкарват наяве тарторите на задкулисието и далаверите им. В резултат на това от години публичното пространство е целенасочено заливано с лъжи за Пеевски, спускани под формата на опорки от вече изброените олигарси и разпространявани от техните издания по всеки информационен повод. На този фон, едва ли за някого е било изненада, че веднага щом излезе наяве, че депутатът е сред големите дарители в битката срещу коронавируса у нас, моментално бе залят с поредния залп опорки. Все стари, но поизтупани от праха и преформулирани за новия информационен повод.

Така брадясалата лъжа, че депутатът имал нещо общо с еврофондове и обществени поръчки се появи в сайта „Медиапул“ на говорителката на Иван Костов – Стояна Георгиева, в следната формулировка: благотворителността, демонстрирана от Пеевски, била – видиш ли „опит за домогване до още публичен ресурс“. Впрочем – напълно в стила на „мейнстрийма“ на Прокопиев, по същото време подобен тезис се появи и в друго издание, гравитиращо около вече описаната групичка – „Актуално“, но в малко по-различна формулировка.

Делян Пеевски никога не е ползвал публичен ресурс, какъвто представляват обществените поръчки и еврофондовете и това е лесно проверим факт.

Такъв ресурс не ползват и изданията от медийната му група „Телеграф медиа“ (също лесно проверим факт). За разлика от „Медиапул“, както и основната част от медийните трибуни на Прокопиев и сие, които през годините традиционно смучат мастити суми по линия на еврофондовете и други публични ресурси например.

Нито един от двата сайта, разпространили лъжливата опорка обаче не считат за нужно да споменат, че няма каквото и да било доказателство в подкрепа на  твърденията им. Впрочем напълно разбираемо – все пак така биха развенчали собствената си лъжа, а за медиите, свързани със задкулисието у нас не истината, а интересите на менторите им имат значение. Така, вместо това запълват зейналата като пропаст дупка, залагайки на стария похват с „говорители“, приближени до менторите им. Както прави сайтът на Стояна Георгиева, която пробутва лъжливата опорка през изумяващи с надеждността си източници – бившия посланик на България в Русия по времето на кабинета „Костов“ Илиян Василев и сътрудника в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Тук е моментът да се уточни, че Василев се самопредставя в статията в „Медиапул“ като експерт по темата „благотворителност“, защото бил работил „дълго време в благотворителни кампании“. В какви точно благотворителни кампании е участвал бившият агент „Сашо“ на ДС извън приемите, давани за руското „доброутро“ по време на мандата му в Москва биографията му мълчи. Но пък последната му публична „благотворителна проява“ бе преди само месец, когато отчаяно се опитваше да отвлече вниманието от разкритията срещу Васил Божков, като изкара подведения под отговорност по близо дузина обвинения хазартен бос незаменим меценат и жално ревеше в социалните мрежи, че нямало да се осъществи проектът му за музей. Да не би да има предвид нея?

Що се отнася до Стефанов, доколко е експерт, какъвто се опитват  да го изкарат от „Медиапул“, лъсна ясно от единствения „труд“, с който е познат в публичното пространство към този момент –т.нар. „Кремълски наръчник“, който се наложи сам да поправя, защото бе уличен, че заедно със съавтора на творението е написал в него откровени лъжи.

Нито „достоверността“, нито вече описаните похвати, с които олигарсите и финансираните от тях говорители, псевдоексперти и медии пробват да манипулират вече години и дори десетилетия наред обществото са новина. Фрапиращото в случая са не липсата на морална хигиена, пробутването на отровени лъжи и дезинформацията. Те също не са новина. Шокиращото е, че дори криза като настоящата, в която става въпрос за битка за физическото оцеляване на не малка част от нацията, не спря напора на тази група дребни души да се пробват да подменят реалността и да си присвояват ролята на говорители на общественото мнение. Не случайно обаче китайският начин за изписване на думата „криза“ включва едновременно две понятия – опасност, но и нова възможност. Заради липсата на каквито и да било морални устои, членовете на тази групичка сами вадят на показ истинските си същности. И веднъж отминала кризата,

обществото може най-сетне да се окаже пречистено не само от вируса, но и от този тумор,

който вече години наред не само го ограбва, но се пробва да го разяжда отвътре и изкуствено да подменя дневния му ред и приоритетите му.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.