“Спасението на давещите се е дело на самите давещи се”, възкликва Остап Бендер, в повестта “12-те стола” на Илф и Петров.

 След серията обири през последните дни, няма как да няма реакция. И не само от потърпевшите. Лекотата, с която се извършват грабежите, не може да не безпокои. Полицията залови някои от обирджиите, но и привика шефове на охранителни фирми, пазещи банките, на инструктаж. Всъщност, това, което се случва е резултат е безхаберието и липсата на инвестиции в сигурността на офисите. И в наивната вяра, че филмовите грабежи са само на кино. А също и в останалото от соца мислене, че у нас това е невъзможно, защото има страх от властта. Държавата обаче не може да осигури пред всяко магазинче полицай. Затова без ирония трябва да се възприеме възклицанието на Бендер от собственици и служители. Защото престъпниците ще стават все по-нагли. Необходимо е лесният достъп до служителите да бъде ограничен с помощта на прегради, а паник бутоните и видеонаблюдението да станат задължителни. А местните власти да увеличат камерите за проследяване в населените места. В столицата, например, отдавна има проект за проследяване с изкуствен интелект, който би дал възможност и за превантивни действия преди още да се извърши престъплението. Но това предложение засега отлежава. Има и още нещо, което управляващите трябва да имат предвид. И то е, че тези, които имат полза от всяването на страх в хората и в отслабването на държавата, са подсъдните олигарси, Те са готови на всичко за да забавят заслуженото възмездие. С помощта на огромния финансов ресурс, който притежават и връзките в престъпния свят, за тях не е трудно да намерят обирджии и дори след като бъдат заловени, да им помогнат да се измъкнат. В момента има опасност паниката да вземе грипни размери. За да се пресече това, трябва да стане точно обратното.Тези, които се канят да извършат обир, заплашвайки човешки животи, трябва да знаят, че може и да не останат живи. Но за да се постигне това, не бива да се разчита само на полицаите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Дай, България“ и протегнатата ръка

В едно село тръгнал да се дави един много стиснат човек. Събрали се хора наоколо, цяла тълпа. Всеки му вика: „Дай ръка да те измъкнем!“, ама оня бил много стиснат и хич не можел да се пречупи. Дори давейки се, стискал ръце и крещял за помощ. Тогава един от съселяните му се сетил и извикал: „Ето, аз ти подавам ръка. Хвани се да се спасиш“…

Крупно, по-крупно… Медиапул

Три дни. Толкова време отне на журналистите от Медиапул и техните верни помощници – специалистите по всичко, за да се изкажат и за дарителската кампания във връзка с коронавируса. Яко наговаряне трябва да е паднало за уеднаквяване на тезите около единствената опорна точка: „Бой по Пеевски”. В крайна сметка са измъдрили поредната гнусна манипулация.

Заливат с лъжи обществото и в криза като тази, атакуват Делян Пеевски дори за даренията му

За олигарсите, благотворителността и цената на човешкия живот

Заливат с лъжи обществото и в криза като тази, атакуват Делян Пеевски дори за даренията му

Истинските лица на хората се виждат във времена на криза, когато излиза наяве най-доброто и най-лошото и ясно лъсва кой е човек и кой - мърша. Това е доказала се с времето мъдрост, която виждаме в действие днес. Битката със заразата, покосяваща със зловеща сила хиляди хора по цял свят, извади наяве най-доброто от българското общество.