За новата учебна година столичното 119-о СОУ с камери „помощник на охраната“

За новата учебна година столичното 119-о СОУ с камери „помощник на охраната“

Нови камери „помощник на охраната“ ще бъдат поставени в столичното 119-о СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ за новата учебна година. Целта е по-голяма сигурност и дигитализация в учебното заведение. Ще бъдат оборудвани и два модерни чуждоезикови кабината. Това обясни пред „Монитор“ директорът на учебното заведение Диян Стаматов.

Една от посоките, в които върви училището по отношение на сигурността, е усъвършенстване на пропускателния ни режим. В школото следващата учебна година ще се обучават около 1700 ученици, което затруднява портиера и охранителите да запомнят всеки един от тях. За да могат да бъдат улеснени и да разбират когато влезе някой, който не е част от училището, от 119-о са инвестирали в подобрение на видеосистемата на сградата. Освен в коридорите и класните стаи, ще има още две камери от ново поколение, наречени „помощник на портиера“.

„Те диференцират хората, които са част от общността на училището, от всички останали. Разпознаването е въз основа на лицеви характеристики и на математически изчисления по отношение на пропорциите на лицето.“, обясни директорът на школото. Ако някоя от камерите установи, че някой от влизащите в сградата не е от училището, тя веднага сигнализира портиера, за да бъде по-внимателен. Стаматов поясни, че новите наблюдателни съоръжения съответстват на съвременните изисквания за запазване на личността по европейския стандарт за личните данни GTPR.

В пряка връзка със сигурността в 119-то има и дигитализацията на учебния процес. В школото оборудват два модерни кабинета по чуждоезикова подготовка, които ще разполагат с два огромни тъч екрана, а всеки ученик ще притежава лаптоп на работния си плот. Той ще бъде „максимално издръжлив“ и дори и да падне, няма да може да се счупи . Освен това модерното устройство е така програмирано, че не може да работи извън wi-fi системата в училището и съответно не може да бъде откраднат. В този кабинет учениците ще разполагат и електронни учебници от ново поколение. За по-голяма дигитализация на учебния процес ще има и Office 365 – образователна платформа, която учителите могат да използват и да създават собствена класна стая. В нея те могат да поканят всички свои ученици и да им задават домашни работи, да ги проверяват, да правят контролни. Също така от 119-о пращат хартиените дневници в историята и от началото на учебната година ще работят само с електронни.

Цялото училище ще има и бърз интернет, който ще може да се използва само за образователни цели, тъй като wi-fi ще има две опции. Едната ще е само за образователни цели и ще бъде достъпна през цялото време. Втората опция е за фейсбук, чатове и други приложения, която ще е достъпна само в междучасието в коридора. Ако някой се върне в класната стая, има забранителен линк, който не позволява да се използва интернет за други освен образователни цели.

От 119-о имат и улеснения за родителите. Те могат да купуват купони за храна за децата си дистанционно. Всеки един от тях може да види менюто в интернет и да поръча каквото прецени, като така не губят всяка седмица време в училището. Родителите могат да закупят онлайн и униформите на децата си, съобразявайки се с размерите на детето си. След това имат опция да я получат в училище или в тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.