За ноември “Булгаргаз” прогнозира по-висока цена на синьото гориво

За ноември “Булгаргаз” прогнозира по-висока цена на синьото гориво

“Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за м. ноември 2020 г., е 26,25 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и отчита влиянието на ценообразуващите компоненти към 9 септември 2020 г., съобщиха от държавното дружество.

Тези дни обаче предстои КЕВР да утвърди за септември цена на природния газ от 22,46 лева. В първия ден на месеца "Булгаргаз" внесе заявление за поскъпване с малко над 20 на сто. Ден по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова назначи проверка на формирането на цената. Преди това на 11 август "Булгаргаз", предложи на енергийния регулатор да утвърди цена на природния газ за септември 2020 г. в размер на 21,51 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. На 27 август пък бе предложено природният газ да поскъпне с 15,2% от 1 септември, като се споменаваше и за възможно по-голямо повишение.

Вчера Петкова посочи сочи, че цената на природния газ за месец септември 2020 г. е сформирана правилно. Тя констатира, че по отношение на цената за месец август се наблюдава покачване на цената на европейските газови хъбове. Като това е една от причините цената на природния газ, сформирана по новата формула да бележи леко увеличение с 3,79 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.