За няколко минути адреналин

За няколко минути адреналин

Поредната жестока трагедия с адрес родното ни Черноморие. Момче загина при спускане от водна пързалка. Кой е виновен за инцидента, предстои да се изяснява.

Сега ще се започне едно прехвърляне на вината и измиване на ръцете. Близките на момчето ще обвиняват за смъртта му работещите на развлекателното водно съоръжение. Те пък от своя страна ще вдигат ръце и ще се оправдават, че няма как да следят какво се случва по трасето. Както обичаше да казва един мъдър човек: Истината винаги е някъде по средата. Когато се стигне до трагичен инцидент, виновните са повече от един. Така вероятно е и в този случай. Винаги, когато съм минавал покрай подобни водни пързалки, съм си задавал въпроса дали онези, които ги стопанисват, и тези, които пускат децата си на тях, си дават сметка колко са опасни. Особено онези, издигащи се на повече от 10 метра височина, чийто улей е тотално необезопасен. Каква е гаранцията, че някой от спускащите се по някаква причина няма да се преметне през този улей и да полети от тази страшна височина. Нищо че при сегашната трагедия не става дуа за малко дете, а за младеж. Това съвсем не означава, че опасността е за подценяване.

Мой познат работи няколко години в САЩ на подобно развлекателно съоръжение и ми показа снимки от там. Огромна водна пързалка по някое от американските крайбрежия, напълно закрита. През цялото време, докато се плъзга по улея с водата, човек отвсякъде е защитен от еластична мрежа, през която може да вижда какво се случва около него, но която го предпазва от полет надолу.

Впрочем водните пързалки далеч не са единствените подобни опасни развлекателни съоръжения, на които човек трябва да се качва с полица сключена застраховка „Живот в джоба“. Не зная колко хора са се заглеждали в чарковете и механизмите на повечето от аква- или лунапарк съоръженията. Ако не сте, направете го и след това, ако още имате смелост, пуснете децата си на тях.

Преди години във Велико Търново в увеселителен парк една пружина се скъса, но за щастие не се случи непоправимото. Безопасността при ползването на подобни забавно-развлекателни съоръжения обаче зависи не само от изправността на техниката, а и от отношението на обслужващите я хора. Иначе казано, вместо да се надпреварват да събират пари и да пускат едно след друго колкото може повече деца, за да си напълнят джоба, обслужващите подобни пързалки, въртележки, люлки, виенски колела и други подобни да осъществяват абсолютно стриктен контрол на целия процес – от пускането на посетителите, до изпращането им живи и здрави. За да не се случват никога повече подобни трагични инциденти и да няма родители в черно. И преценете дали си струва рискът за няколко минути адреналин.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.