За най-малките ученици лятото започна с български  език и забавна математика

За най-малките ученици лятото започна с български език и забавна математика

За най-малките ученици краят на учебната година настъпи и вместо да чуят последния учебен звънец, хлапетата от първи до трети клас си казаха довиждане в Zoom, Google classroom, Школо или други онлайн платформи, в които протичаше обучението им последните три месеца. Не всички малчугани обаче успяха да се включат в дистанционното обучение. За тях лятната ваканция започна в школата с уроци по български и забавна математика. До старта на следващата учебна година те ще имат до 120 учебни часа, за да наваксат пропуските по време на онлайн обучението.

В столичното 75-то ОУ „Тодор Каблешков“ в кв. Факултета всички ученици, които не са взели участие по време на дистанционното обучение и родителите им са дали съгласие, ще ходят на лятно училище. Първоначално занимания ще има за децата от подготвителните групи и по една група за учениците от първи до трети клас, защото във всеки има малчугани със затруднения. Уроците ще бъдат основно по български език и математика, но ще има възможност и за индивидуални консултации за малчугани, които имат затруднения и по други премети като човек и природа или човек и общество. Лятното училище в 75-то е започнало в четвъртък със 17 групи, в които е имало между 7 и 8 хлапета. „Дойдоха и деца, които са участвали в онлайн уроците. Така искаха да отбележат края на учебната година, сподели заместник-директорът в школото Галина Тимова Тимова. По-големите, за които онлайн уроците продължават, пък са питали кога ще могат да дойдат и те в училище. След края на учебната година и за учениците от 4-и до 6-и клас също ще бъдат сформирани групи. За 7-ми клас пък след националното външно оценяване ще бъдат предприети мерки за учениците, които не са се справили и не са се явили на изпита. Тимова обясни, че няма да закупуват шатри, а ще работят вътре. „Не предвиждаме шатри, защото дворът се използва от много лица, шумен е и не позволява работа на открито. Имаме достатъчно непедагогически персонал, който се грижи за дезинфекцията. Учениците ще влязат в класните стаи на малки групи на отстояние 1,5 метра един от друг“, обясни зам.-директорката.

В столичното 121 средно училище „Георги Измирлиев“ само 5% от учениците не са били обхванати в дистанционно обучение. Затова и в летните занимания няма да се включат много ученици. За тях дейностите ще се организират по график в малки групи от по 2 до 4 деца, обясни директорката Галина Тенева. Часовете ще се провеждат на пейки в козирки в двора на достатъчно разстояние. „Ако завали, учениците могат да се приберат в класните стаи, спазвайки всички мерки“, допълни тя. След края на учебната година учениците от останалите класове също ще могат да се включат в дейностите при желание от страна на родителите им.

Заниманията по интереси в ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново не са спирали по време на дистанционно обучение. През лятото няма да се наваксват часове и ще продължават само групите, които предварително са планирали дейности по време на лятната ваканцията - от целодневното обучение, „За да знам повече“, „Забавна математика“, „Български език за всеки“, „Математика за всеки“, „Репортерство за ученици“, обясни директорът на школото Владимир Николов.Часове за преодоляване на натрупаните дефицити по време на извънредното положение ще има само за две хлапета от първи клас, чийто език не е майчин – от Сирия и Шотландия. „С тях ще се работи цял месец по два часа на ден по индивидуален учебен план, за да могат да продължат процеса на ограмотяване“, обясни Николов. Заниманията им ще започнат след съгласието на родителите им.

На 16 юни учебната година приключва и за четвърти клас. За тях също ще бъдат сформиран групи за занимания по интереси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.