За „летящите“ професори и олекналите вузове

За „летящите“ професори и олекналите вузове

Просветното министерство отново ще опита да въведе ограничение за професорите, които в момента участват в акредитацията на специалности в повече от едно висше училище.

Това не е първият опит да се ограничат т.нар. летящи професори, но досега всеки път промените не се приемат и нещата си остават, както преди. Този път инициативата сякаш среща и солидна подкрепа на съвета на ректорите, след като наскоро оттам се изказаха против откриването на специалности в университети, които не са характерни за профила им. Като промени се предвижда и забрана за създаване на нови университети, за преобразуването на колежи и за откриването на нови специалности. Сред обмисляните нововъведения е и ограничения за програмната акредитация, която трябва да се провежда по едно и също време. Това е една много добра мярка според преподавателите, защото така ще има съпоставимост и равнопоставеност между университетите. Цялата дандания във висшето образование започна с масово хабилитиране през 2012 и 2014 година, когато 2609 души са станали професори и доценти в България само за три години. До 1989 г. те са били едва 1223-ма. Това изкривяване беше успешно овладяно и с промени в нормативите вече ĸaндидaтитe зa нayчни cтeпeни тpябвa дa oтгoвapят нa нaциoнaлни изиcĸвaния. После дойде ударът, нанесен от европейските университети. Конкуренцията им не се отразява добре на нашите вузове и всяка година над 5000 младежи отиват да учат само в страните от ЕС и те определено не са от тези завършили с оценка „Добър“, а едни от най-начетените ни гимназисти.

Промените във финансирането и класациите по направления донесоха положителен ефект върху университетите, но именно летящите професори не позволяват мерките да заработят ефективно и да се отсеят сеното и плявата, защото когато два вуза имат една и съща оценка на акредитацията и още няколко подобни критерии, как ще убедиш студентите, че единият е по-добър от другия. И най вече - как да се задели адекватно финансиране по критерии, които могат лесно да бъдат подминати. Истината обаче е и в друго, че за да се развива всяка инициатива, има нужда от инвестиции, а за да ги получи, тя трябва да спечели доверие на бизнеса.

За пример може да бъде взет университет от топ 200 в световните класации, какъвто е този в Саутемптън. За 2017-2018 година той е работил с приходи от 582 милиона паунда. Този факт няма нужда от коментар. Така е по-лесно, но не е полезно за никого. Защото, за да се случат нещата, първото важно условие е да бъдат откровено назовани. Летящите професори подпомагат едни университети за сметка на други, обикновено по-авторитетните, но ефектът от добре смазаната система за придобиване на акредитация е, че всички висши училища олекват заедно с университетското образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ