В руски затвор през 70-те години решили да пробват дали някой от мошениците се е поправил. Викнали първо един руснак и го попитали: „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“ „Ми за седмица“.

„Охоо, ясно. Не се е поправил“ – сметнала комисията. Викнали грузинец. „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“ „Ми за година“, отвърнал той. „Да поседи още малко, има напредък“, отсякла комисията. Извикали и евреин и го попитали същото - „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“. Той доста мислил и отговорил: „Не мога да конкретизирам напълно, но за 10-15 години“. „Браво, най-после един поправил се“, зарадвали се от комисията. За по-сигурно решили да продължат диалога. „Дълъг период?“ „Ми тя Волга не е малка река. Това пристанище, градове, кораби...“, отвърнал затворникът.

От 8000 затворници у нас 185 са се преквалифицирали след преминаването на курсове и са обучени да бъдат машинисти, заварчици, сладкари и дърводелци. Завиден процент на желаещи да се захванат с физически труд след излизането на свобода. „Машинист е моят татко, машинист ще съм и аз“ не е никакъв рефрен вече.

Ясно е, че трябва да има курсове за преквалификация на лишените от свобода, но явно желаещите да научат нов занаят никак не са много. То и ограмотителните курсове са нещо чудесно, но тук пък се сещам за вица, в който началникът на един затвор разхождал журналисти и им хвалел програмите за затворници. Отворил поредната килия и посочил един мъж вътре: „Ето този е нашата гордост! Беше съвсем неграмотен, преди да дойде тук за пръв път. Ние го научихме да чете и да пише“. „Сега защо е тук?“ „Излежава вече втора присъда за фалшифициране на документи“.

В новия затвор, който ще бъде изграден край София, ще се отворят места за 400 лишени от свобода допълнително. В същото време се отчита, че вече няма пренаселеност в затворите. Нещо се обърках, но важното е, че ще бъдем подготвени за изпълнението на осъдителните решения на съда. А в местата за лишаване от свобода тече реинтеграция и преквалификация в най-различни посоки. Нещо като дочут разговор и не съвсем: „Утре сестра ми излиза от затвора“. „Абе, в затвора не беше ли брат ти?“ „Нали знаеш, в затвора хората се променят“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цената на целомъдрието

Целомъдрие? Самата дума в ХХІ век предизвиква не насмешка, а откровен смях. Особено в някои слоеве на обществото – тийнейджърите и хората без образование. Оказва се, че младите хора в България започват най-рано полов живот в страните от Европейския съюз.

Фаталният ловен тарикатлък

Безотговорен човек с оръжие е като шимпанзе с граната. За зла участ си припомняме тази фраза от „черния“ хумор с началото на всеки ловен сезон. Оставаме настрана административните въпроси - сроковете за ловуване и за регистрациите, опазването на животните, борбата с бракониерите и прочее.

Нетърпимост към расистите

Късметът да видим на живо звездния английски футболен отбор е на път да се изпари, след поредната расистка проява. Не стига, че нашите футболисти разочароват с поредица от загуби, но сега може да ни лишат и от тази малка радост, защото мачът може да се играе без публика. И това е защото някак си бързо утихна възмущението от подобни прояви по време на мача с Косово и наказанието-глоба и една празна трибуна бързо се забрави.