В руски затвор през 70-те години решили да пробват дали някой от мошениците се е поправил. Викнали първо един руснак и го попитали: „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“ „Ми за седмица“.

„Охоо, ясно. Не се е поправил“ – сметнала комисията. Викнали грузинец. „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“ „Ми за година“, отвърнал той. „Да поседи още малко, има напредък“, отсякла комисията. Извикали и евреин и го попитали същото - „За колко време можеш да си купиш „Волга“?“. Той доста мислил и отговорил: „Не мога да конкретизирам напълно, но за 10-15 години“. „Браво, най-после един поправил се“, зарадвали се от комисията. За по-сигурно решили да продължат диалога. „Дълъг период?“ „Ми тя Волга не е малка река. Това пристанище, градове, кораби...“, отвърнал затворникът.

От 8000 затворници у нас 185 са се преквалифицирали след преминаването на курсове и са обучени да бъдат машинисти, заварчици, сладкари и дърводелци. Завиден процент на желаещи да се захванат с физически труд след излизането на свобода. „Машинист е моят татко, машинист ще съм и аз“ не е никакъв рефрен вече.

Ясно е, че трябва да има курсове за преквалификация на лишените от свобода, но явно желаещите да научат нов занаят никак не са много. То и ограмотителните курсове са нещо чудесно, но тук пък се сещам за вица, в който началникът на един затвор разхождал журналисти и им хвалел програмите за затворници. Отворил поредната килия и посочил един мъж вътре: „Ето този е нашата гордост! Беше съвсем неграмотен, преди да дойде тук за пръв път. Ние го научихме да чете и да пише“. „Сега защо е тук?“ „Излежава вече втора присъда за фалшифициране на документи“.

В новия затвор, който ще бъде изграден край София, ще се отворят места за 400 лишени от свобода допълнително. В същото време се отчита, че вече няма пренаселеност в затворите. Нещо се обърках, но важното е, че ще бъдем подготвени за изпълнението на осъдителните решения на съда. А в местата за лишаване от свобода тече реинтеграция и преквалификация в най-различни посоки. Нещо като дочут разговор и не съвсем: „Утре сестра ми излиза от затвора“. „Абе, в затвора не беше ли брат ти?“ „Нали знаеш, в затвора хората се променят“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вълнения вдясно

ГЕРБ и СДС обявиха създаване на предизборна коалиция за съвместно участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Какво е интересното около тази коалиция? Първо, това е първата предизборна коалиция за национални избори, в която партията ГЕРБ участва.

Ако златната рибка беше офталмолог

Ако златната рибка беше хирург – офталмолог, маса поразии щаха да настъпят у нас. Направо, ще окьоравеем масово. Да ме прощава Уди Алън за заемката. Защото, нали знаете българинът обича да се пише нещастен. Дори да е добре устроен – със собствен дом, автомобил, деца, приети в университета, вярна жена и блага тъща, той пак ще мрънка.

Шеф под прикритие

Вместо да праща тайни клиенти да проверяват по гишетата как чиновниците обслужват гражданите, най-добре е вицепремиерът Томислав Дончев да се дегизира и като шеф под прикритие да се запознае лично с хорските тегоби.