За какво се разбраха партиите в сферата на здравеопазването

За какво се разбраха партиите в сферата на здравеопазването

Сред предложенията - безплатни лекарства за деца до 14 години

Почти безплатни да станат лекарствата за деца до 14 години с остри заболявания. Около този приоритет се обединиха в сектор Здравеопазване, като част от преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". В преговорите участват ПП, ДБ, ИТН и БСП. Обсъждането им продължи повече от 5 часа. Преговорните екипи от различните партии се обединиха като цяло да има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които да бъдат заложени в програмата на правителството.

 След спор дали изцяло да бъдат безплатни тези медикаменти, преговарящите се обединиха, те да се поемат на 95% от НЗОК, като ще трябва да се съставят ясни контролни механизми за да няма злоупотреби. Безплатните лекарства з адецата ще станат факт чак след както тръгне електронното досие. БСП настояваха те са за абсолютно безплатни, а ОТ ДБ да има минимално доплащане от страна на родителите, за да може те да подхождат по-отговорно при прилагането на лечението на децата.

Всички са единодушни, че е нужно и създаването Национална детска болница, като строежът и трябва да започне в рамките на следващата година.  Допирна точна между всички е нуждата от създаването на електронно досие и смяна на модел на финансиране и постепенно преминаване към диагностично свързани групи и постепенното премахване на клиничните пътеки. Първите стъпки за смяна на финансовия модел трябва да бъдат взети още следващата година, като това първо ще бъде направено в една области или болница, съгласиха се преговарящите.

Освен това се постигна съгласие гражданите да имат равен достъп до медицинска грижа. В тази връзка се разбраха болниците, които са в труднодостъпните райони да бъдат със статут на защитени и да бъдат финансово осигурени.

Постигна се и съгласие Агенцията по медицински надзор да стане самостоятелна институция, която да не е подчинена на здравния министър. Основната й цел ще е да следи основно за ефективността на разходите и качеството в здравеопазването.

Разгорещен дебат имаше дали болниците да останат търговски дружества. От БСП настояваха това да стане така, а от ДБ това да стане след дебатпо темата. Финално в програмата се заложи да започне подготовка за смяна на статута на болниците от търговски дружества, като за целта първо ще бъде направен анализ за това. Асен Василев от своя обясни, че контролът е най-добрият начин да се спре изтичането на пари в сектора. В тази връзка според него само смяна на статута им няма да бъде достатъчно и ще трябват и други стъпки, за да се подобри ситуацията. Освен това се постигна съгласие да има категоризиране на болниците. Модел, който е съществувал и преди у нас. Така болница от категория едно, няма да може да прилага дейности от категория три.

След дебат се постигна съгласие да се въведе максимално съотношение в заплащането между най-ниското и най-високото квалификационно ниво в здравната система. Заложи се  да е 1 към 20 съотношението в заплата на санитаря и директора на болницата.В управленската програма се заложи още да не може един медик да заема управленски позиции в две различни структури. Съгласиха се и да има мандатност за началническите постове, като няма да може да се поема поста повече от два мандата. Целта е по-този начин да се даде възможност за кариерно развитие.

Партите се разбраха и по отношение на ефективна работеща доболнична помощ.  В тази връзка те се съгласиха да се разшири на скрининговите програми и обхвата на ваксинации за социално значими заболявания, както е имунизацията на рак на маточната шийка.

Разбраха се още, че трябва да бъде оптимизирана национална система за спешна помощ и представи план на осъвременената спешна помощ до юни 2022 година. До тогава да е ясно къде трябва да се изгарадят точки за спешна помощ, така че да може да си осигури здравна помощ в рамките на оптимален час, спрямо диагнозата. Спор имаше дали трябва да е записано  един  или оптимален час.

Партиите се разбраха да бъдат заложени COVID мерки в краткосрочен план. Тук те постигнаха съгласие да има осигуряване на максимални възможности за ваксинация на населението, създаване на мобилни групи за ваксиниране, както и детайлно проучване на заболелите от ковид, включително за Т-клетъчен имунитет. Целта на последното решение е да се види каква част от населението се е срещнало с вируса и има защита и какво може да се случи в епидемиологиен план при следваща вълна. Разбраха се да има кризисен щаб, както и ваксинацията срещу коронавирус да бъде доброволна, макар да имаше предложение от БСП за определени групи това да се преосмисли. Имаше спор дали трябва дали трябва да има чисти и COVID болници или да има преструктуриране на легла за COVID и разделяне на потоците. Обединиха се именно по втория вариант, който беше предложен от БСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.