За какво да внимаваме, преди да дадем парите си на финансов консултант?

За какво да внимаваме, преди да дадем парите си на финансов консултант?

Може и да се чувствате добре при наемането на финансов съветник, особено когато той ви е препоръчан от приятел, но известната доза вечна несигурност ви е повече от гарантирана. Да, избраният от вас съветник има страхотна репутация и резюме, остава обаче въпросът можете ли да му се доверите с парите си? Макар да няма 100% работещ начин да проверите всичко, което ви притеснява, то все пак има индикатори, по които можем да се водим. Това е и списък с тях.

  • Ясна представа за таксите

Изградете ясна представа за таксите, които дължите. Обикновено на съветниците им се плаща по различн начин - такси, проценти от активите, за които отговарят, комисионни или друго. Може и да им се заплаща от определени финансови компании, чиито продукти предлагат и препоръчват. Затова и е добре още в началото да попитате как точно се заплащат услугите на консултанта.

  • Огледайте се за служителите му

Обикновено добрите съветници имат и служители с добър профил. Затова преди да си изберете някого, първо опознайте неговите колеги и служители.

  • Написаното остава

Търсете писмено одобрение. Добрите и открити консултанти са страхотни и старателни комуникатори. Когато дадат обещание или поемат ангажимент, те го приемат сериозно

  • Проверете другите консултанти

Проверете и другите консултанти от фирмата. Колкото и да ви е харесал някой, винаги можете да се огледате и да проверите работната атмосфера на мястото.

  • Ценете откровеността

Скромността може да доведе до по-голямо доверие, отколкото консултантите, които са като лектори и често просто им харесва да си чуват гласа. Търсете съветници, които директно ще ви отговарят и ще признаят, ако не са запознати с дадена тема. Пазете се от такива, които използват реплики като "Довери ми се", вместо да ви образоват.

Източник: marketwatch.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.