За какви капани да внимаваме при оферта в социалните мрежи?

За какви капани да внимаваме при оферта в социалните мрежи?

Всеки ден потребителите попадат на различни реклами и изкушаващи оферти, докато разглеждат снимки и постове в социалните мрежи. Тези канали действително са бърз и ефикасен метод за достигане на многобройни клиенти. За съжаление, обаче понякога може да се получи и така, че офертите да бъдат твърде добри, за да са истина. И вместо да получат стоките или услугите, които са си поръчали и очакват, клиентите може да загубят нерви и време, а понякога - и пари.

По тази причина мрежата от Европейски потребителски центрове реши да посвети месец февруари на тази тема и да даде съвети за какви капани да внимаваме, когато искаме да се възползваме от оферта, видяна в социалните мрежи. Кампанията е част от 15-тата годишнина на ECC-Net, в рамките на която всеки месец е посветен на различна и важна за потребителите тема.

Пазете доказателствата

С тази кампания ЕПЦ окуражава потребителите да поемат дълбоко въздух и да направят снимки на екрана (принтскрийн) преди да кликнат на рекламата, която ги е впечатлила в социалните мрежи.

„Когато потребителите се обърнат към нас за помощ, доказателствата за нарушението често липсват – рекламите са изчезнали или офертата е съвсем различна. Именно заради това е важно хората да събират всички доказателства и да ги пазят“, казва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

„Когато скролваме сред новините и снимките в социалните медии, често бързаме и правим и нещо друго успоредно с това. Това означава, че понякога забравяме да погледнем достатъчно критично и да оценим реалистично офертата, която ни се предлага“, добавя Соня Спасова.

Потребителите стават жертви на психологически похвати, които ги карат да реагират импулсивно и да купуват, без да мислят дълго. Най-изкушаващи са офертите за изгодни „маркови“ обувки или дрехи, които може и да не достигнат до нас, предложенията за участие в томболи срещу покупката на уж евтина стока или пък безплатен абонамент, който обаче крие условие, че ще бъде автоматично удължен, ако не го прекратим изрично в точно определен момент.

Бонус съвети 

Проверете офертата. Ако продавачът е физическо лице, може да имате проблеми в случай че решите да върнете стоката или ако продуктът се развали и искате да бъде ремонтиран.
Плащайте сигурно. Използвайте банкова карта или сигурна система за плащане. Избягвайте плащането чрез т.нар. налични парични преводи, защото там няма как да бъде проследен получателят.
Оферта да научите нов език за 1 месец или да свалите 10 кг от фигурата си за една седмица? Преценете добре дали щедрите обещания са реалистични и постижими.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.