„Най-често се купуват златни кюлчета и монети от около 5 грама. Те са за първа инвестиция или за подарък. Сериозните инвеститори се спират на кюлчета от 1 кг“, обясни за „Монитор“ д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка.

По думите й други инвеститори предпочитат златни инвестиционни монети от една, половин или четвърт унция или кюлчета от 10, 20 и 50 грама, а най-често покупките на злато се плащат с банков превод или с карта.

Според Валентина Григорова-Генчева интересът към златото е обусловен от традицията на българите и от неговото свойство в малък обем да се съхранява голяма сума пари. „Например златно кюлче приблизително колкото мобилен телефон е цял килограм и стойността на това тегло е около 80 хил. лв. Интерес към подобни вложения има и в България, и в Европа. Хората у нас са информирани и следят тенденциите към поскъпване на златото. В момента на фона на търговската война между САЩ и Китай цената му е висока и много атрактивна. В евро в последните дни тя гони 1200 евро за тройунция, в щатски долари премина границата от 1300. Тенденцията е за купуване. През май има ръст на търсенето и ако цените се задържат на това ниво, търсенето ще продължи да е високо и през лятото, което иначе се смята за по-слаб сезон за инвестиране. В последните 10 години се наблюдава тенденцията да се купуват благородни метали в разгара на топлия сезон.

Главният дилър на „Тавекс” Димо Стефанов смята, че физическото злато е вид застраховка. „Хората инвестират по една или друга причина в злато - кюлчета и монети. В този случай се изисква по-дългосрочен поглед и по-скоро се купува застраховка за бъдещето - като например предпазване от банкови фалити или сериозна инфлация“, обяснява той. „Някои играят и на борсите с фючърсите на благородните метали, но този инвестиционен инструмент има по-тесен марж, защото не притежава качествата на физическото злато например. При физическото злато маржът е 4%, а при търговията с някакви деривати - около 0,5%“, уточнява експертът.

На въпрос в какво злато предпочитат да инвестират българите, Стефанов отговори, че зависи от сумата, която са решили да вложат. „Има продукти и за хора с по-малко пари и за тези с повече. Маржовете на тези продукти са добри. Когато си купувате монета 7-8 или 5 грама, цената й ще бъде по-висока на единица тегло, отколкото за 100-грамово кюлче, но разликата не е чак толкова голяма. Клиент, искащ да инвестира малка стойност в злато, няма да загуби чак толкова. "Малките инвестиционни продукти също са достатъчно ликвидни. Със сигурност малките клиенти са повече от големите. И кюлчетата, и монетите са ликвидни и могат да бъдат продадени навсякъде по света, а не само у нас“, добави той. Стефанов поясни, че част от хората инвестират и в златни монети с нумизматична стойност, но за тази цел трябват много познания и винаги има риск да загубим както при покупката, така и в продажбата на подобен актив.

Търсенето на надеждни активи донесе няколкодневно поскъпване на златото, сочат данните на нюйоркската борса Comex. Вчера сутринта цената се увеличи с 2,95 долара за тройунция до 1339,75 долара. Експертите прогнозират тенденцията да се запази, особено на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За втори пореден месец през юни инфлацията се забавя

За втори пореден месец месечната инфлация забавя ускорението си като през юни, отчете Националният статистически институт (НСИ) дефлация от 0,6% спрямо май. Ръстът в потребителските цени през миналия месец е най-ниският през тази година и падна под 3% до 2,8% на годишна база. Инфлацията от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,2%. Средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 - юни 2018 г. е 3,3%.

Осъдиха Гърция за намален акциз върху ракия

Европейският съд осъди Гърция за прилагането на намален акциз върху домашната ракия ципуро, пише „Катимерини”. Както бе решено, намаленият акциз е несъвместим със законодателството на Общността.