За и против неизплащането на първия ден от болничните

За и против неизплащането на първия ден от болничните

Може ли да сложим край на практиката с издваването на фалшиви болнични, ако първият ден от отсъстваието от работа не се изплаща? Това предложение бе обявено от представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след Съвет на коалицията. Представяме ви две гледни точки като коментар по темата-на председателя на БТПП Цветан Симеонов и на финансовия експерт Мика Зайкова.

Неизплащането на първия ден от болничния

е практика и в други страни

Цветан Симеонов, председател на БТПП

По повод на обявените промени в държавния бюджет Българската търговско-промишлена палата смята, че част от предложенията трябва да бъдат подкрепени безусловно, каквото е предложението за изграждане на допълнителни детски градини. Това не е свързано единствено с индустриалните отношения, а е важен елемент в договореностите за подобряване на демографските резултати на България. Що се отнася до неизплащането на първия ден от болничните, принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО. Считаме обаче, че неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема. Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба със злоупотребите с болнични листове. Най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски.

Що се отнася до увеличаване на минималната пенсия, то трябва да се подхожда много внимателно. Първо, трябва да се осигурят средства, защото е огромен броят на лицата, на които трябва да се увеличи пенсията. Второ, да се обърне сериозно внимание по отношение на приближаването на разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. По този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, особено на тези, които се самоосигуряват.

Абсурдно е да наказваш служителя

заради липсата на контрол


Мика Зайкова, финансов експерт

Предложението да не се плаща първият ден от болничните е абсурдно. Сигурно наистина има фалшиви листове, но не може на гърба на служителите някой да се оправдава, че не може да осъществи ефективен контрол. А такъв може да има. Контролиращи пък трябва да бъдат НОИ, социалното и здравното министерство. А и освен работника, който иска фалшив болничен, участват и други лица. Затова съм на мнение, че това деяние трябва да бъде криминализирано. Работодателите от много време се борят да не плащат първите три от болничните и са прави. По време на кризата през 2009 година социалните партньори решиха да помогнат на държавата и работодателите приеха това като временна атикризисна мярка. След като икономиката се стабилизира обаче, това остана. И тук съм категорична, че НОИ трябва да поеме изцяло изплащането на болничните. Защото искам да попитам какво да правят майките на болните деца, ако първият ден от болничните не се изплаща? В същото време медицинската терапия и лекарствата са едни от най-скъпите за ЕС в сравнение с покупателната ни способност. Ние хем сме бедни, хем плащаме най-скъпо за здраве. И на всичкото отгоре излиза, че няма да получим обезщетение, въпреки че имаме осигурителна вноска. Какво правят и хората, които отсъстват поради болест вследствие на трудова злополука? Въпросът е принципен и ако има нарушения, те са на друго място и някой трябва да извършва контрол. Всички говорят за фалшиви болнични, но никой не ги показва. Нужен е ефективен контрол, не е виновен болният работник. Това трябва да бъде прекратено и НОИ да изплаща за всеки ден болничен.

Възмутена съм и от друго. Няма по-бедни хора в ЕС от българския пенсионер. Дори минималната пенсия да стане 250 лева, това е под прага на бедност. Нека да бъдат увеличени, но това не е достатъчно. Да не говорим, че много хора са работили години наред, но са били ощетени с ниски осигуровки. Това не означава, че не са имали принос.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.