За година изтеглихме с една шеста повече потребителски заеми

За година изтеглихме с една шеста повече потребителски заеми

През август БНБ регистрира най-голям скок при потребителските заеми. На годишна база те са се увеличили с 15,4% или близо с една шеста, като достигат 8,901 млрд. лв. За сравнение годишното повишение през юли беше 15%. През миналия месец кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци и продължава да расте с бързи темпове. При домакинствата традиционно увеличението е по-голямо в сравнение с ръста при фирмите, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Заемите за домакинства и фирмите, които ги обслужват, в края на август възлизат на 21,335 млрд. лв. (20,7% от БВП), като на годишна база се увеличават с 10,2%. За сравнение годишното повишение през юли беше 10%.

Отпуснатите от банките жилищни кредити са за 10,150 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 9,6%, докато през юли годишното увеличение беше 9,2%.

В централната банка изчисляват, че на годишна база другите кредити намаляват с 10,4% (6,4% годишно понижение през юли 2018 г.), като достигат 951,9 млн. лева.

Заемите за бизнеса нарастват с 4,2% на годишна база, докато през юли имаше 3,4% годишно повишение. Към 31 август кредитите за фирмите достигат 32,491 млрд. лв. 

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, в края на август са 2,670 млрд. лв. И за една година се увеличават с 35%, докато месец по-рано годишното повишение беше 35,9%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.