Шест институции са отказали на ЦИК преди евровота да одитират и сертифицират машините за гласуване. Това става ясно от анализа на изборната комисия, публикуван на сайта на ЦИК.

Преди няколко дни ЦИК представи доклада си за резултатите от изборите пред депутатите от правната комисия. Там шефката на ЦИК Стефка Стоева заяви, че има нужда от законодателно уреждане на няколко въпроса, и поиска държавен орган занапред да одитира машините. Още повече че на евроизборите през май те бяха 3000, а за местния вот ще са двойно – 6000.

Оказва се, че причината за предложението е отказът на няколко БГ институции да направят това. В доклада си от ЦИК посочват, че са пратили писма до Държавната агенция по метрология и технически надзор, Държавната агенция за електронно управление, ДАНС, МВР, Българския институт за стандартизация, както и до Българския институт по метрология. Отговорите им обаче били отрицателни, затова от ЦИК писали и на МС с молба да посочат кой държавен орган може да одитира устройствата. От там пък отговор въобще не дошъл и затова се наложило ЦИК да сформира екип от експерти от БАН и СУ. Поради големия брой на машините пък докладът по одита и сертфицирането бил готов едва два дни преди изборите.

За първи път МВР е пазело склада, където се съхранявали машините, и тяхното транспортиране до секциите, което пък довело до проблеми в организацията и комуникацията между ЦИК, МВР, доставчика и самите секции. За местния вот наесен на места ще има и втори тур, което пък означавало, че в рамките на седмица машините ще трябва да бъдат върнати до склада и отново транспортирани до секциите, като междувременно да им бъдат направени нови настройки на софтуера. Според ЦИК, ако се предвиди машините да бъдат закупени, а не наети, то организацията по придобиването, актуализирането, транспорта до секциите, наемането на складовете, съхраняването и стопанисването между изборите трябва да се поеме от администрацията на МС. От ЦИК посочват, че има малобройна администрация и структури по места, за да извършат всички тези действия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Връщат стария ред за конкурси във ведомствата, отпада централизираният тест

Депутатите махнаха двете цедки за чиновниците

Връщат стария ред за конкурси във ведомствата, отпада централизираният тест

Депутатите премахната двете цедки при кандидатстване за работа в държавната администрация. Това стана при гласуването на закона за бюджета за 2020 година на второ четене, с който пък се правят промени в закона за държавния служител. Измененията са внесени от депутати от „Обединени патриоти“ между първо и второ четене, но са срещнали разбиране и подкрепа от почти всички формации в НС. При разглеждането в залата те бяха одобрени от 109 от депутатите, които гласувах „за“. Само 23 бяха „против“, а други 35 се „въздържаха“.

Йордан Цонев: Нужен е по-справедлив модел на финансиране на партиите

ДПС е „за“ публично финансиране на партиите, но по един по-справедлив модел. Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев в коментар на промените, с които с гласовете на ГЕРБ, БСП и ОП, субсидията бе вдигната от НС по предложение на червените на 8 лв. за получен глас на последните парламентарни избори.