За един изглед към морето

За един изглед към морето

Несъмнено дерибейството и вандалщината вървят ръка за ръка. Дюните Му закривали гледката към морето, затова платил на двама с булдозер да ги затрият.

В резултат на това са унищожени близо декар и половина дюни, включително и от най-ценните бели дюни. Както обикновено, в такива случаи се вдига голям шум – едни се правят на “ни лук мирисали, ни лук яли”, институциите се събуждат, почват нещо да измерват, валят дежурните укори. И точно, когато се създава впечатление, че с емоционалната глъчка се търси затлачване и прикриване на престъплението, прокуратура и полиция, без вой на полицейски сирени и медийни изяви, бързо разкриват извършителите и ги обвиняват в умишлено престъпление. И съвсем правилно. В чл. 278а (3) от НК е написано, че “който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни образувания, диви животни, птици растения и други, обявени за уникални, се наказва с лишаване от свобода до три години, или с глоба от 1000 до 10000 лв, както и с обществено порицание.” Има направени самопризнания, нищо че поръчителят ги отрича. Сега остава да видим доколко бързо съдът ще изпълни закона.

Това, което ще добавим е, че местното дерибейство не е от вчера. Както и затварянето на очите на облечените с власт по места. Докато някой не се намеси отгоре. Само че това не е кокошкарска история, нито “Суджукгейт”. Унищожаването на природен феномен е трудно за проумяване престъпление, с тежки бъдещи последици, предимно за всички нас.Затова, освен похвалните бързи действия на прокурори и полицаи, те би трябвало да бъдат последвани от такива на законотворците - да помислят за по-сурови наказания - освен заплащане на разноскитеq вандалите да участват с поправителен труд по възстановяването на дюните.Също така в бъдеще да не им се позволява да припарват до защитените територии. Ако нищо не последва и такива случаи останат само медийни еднодневки, то природата неизбежно ще накаже тези, които не се съобразяват с нея

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.