0

Е дна от последните ни недели, тъжна, тъжна. Ето някои от новините из „Този шарен свят“.

Една от последните ни недели, тъжна, тъжна. Ето някои от новините из „Този шарен свят“.

Керамични съдове, някои от които изработени в причудливи форми, са били използвани преди хилядолетия като шишета за хранене на бебета с животинско мляко, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".
Авторите на настоящото изследване предлагат интригуващ поглед как и с какво са били хранени пеленачетата в праисторически времена.


Археолозите съобщават, че са потвърдили предназначението на въпросните керамични съдове, намерени при разкопки на детски гробове в Германия, откривайки в три от тях химически следи от животинско мляко - краве, овче, козе.
Най-старият от трите съда, описани в изследването, е изработен между 2800 и 3200 години през бронзовата епоха.

На този морбиден фон стана ясно, че да помогнеш на колега, да се погрижиш за възрастен съсед, да пропуснеш кола в задръстване - всички тези прояви на добронамереност вече ще се изследват научно от Института за добротата.
Той бе открит като филиал на Университета в Калифорния в Лос Анджелис. В прессъобщение висшето учебно заведение уточни, че новата структура ще възприеме интердисциплинарен подход при изучаването на добротата през призмата на еволюцията, биологията, психологията, икономиката, културата и социологията.
Новосъздаденият институт ще търси отговор на въпроса защо добротата, която е заложена във всеки един от нас, е толкова рядко явление в съвременния свят.
Научни изследвания установиха по безспорен начин, че постъпки, свързани с добротата, имат благотворно влияние върху физическото и психичното здраве на извършителите, припомня агенцията. Така че знаете какво да правите, надявам се.

Не и каквото това женище. Млада аржентинка беше осъдена на 13 години
затвор за опит за убийство, след като отрязала пениса
на любовника си с лозарска ножица.
Двадесет и осем годишната архитекта Бренда Баратини беше призната за виновна от съдебен състав в град Кордоба.
"Съжалявам за постъпката си, не съм искала да убивам никого. Пропилях живота си, искам да продължа нормалното си съществуване!", проплака подсъдимата, преди да чуе произнасянето на присъдата.
По време на процеса младата жена призна, че искала да отмъсти на партньора си, но не и да го убие. Той се отнесъл към нея като с трофей и споделил интимни видеозаписи с нея със свои приятели. "Това разсипа живота и кариерата ми!", довери Бренда Баратини.
Адвокатът й Иван Сирони ще обжалва присъдата. "Никога досега в историята на аржентинското правосъдие не е имало присъда за опит за убийство заради нараняване на пенис!", заяви юристът.
Потърпевшият Серджо Ф. свидетелства, че Бренда му поставила капан на 25 ноември 2015 година. Тя привързала очите му като за еротична игра, преди да използва лозарската ножица. Серджо успял да напусне апартамента на любовницата си с помощта на съседите, въпреки че изгубил много кръв.

Стига морбидности. Бившият член на "Бийтълс" Пол Маккартни редовно бил спохождан в сънищата си от другия участник в Ливърпулската четворка, убития през 1980 г. Джон Ленън, пише Контактмюзик.
Тези свои видения сър Пол сподели в "Късното шоу" на Стивън Колбер. "След като сме имали през годините толкова силна и дълбока връзка, това е естествено. Обичам, когато някои хора ме спохождат в сънищата ми. Сънувам и групите, в които съм свирил, но тези сънища винаги са смахнати. Но когато ми се привиди Джон, сънят ми е хубав!"

Слава на любовта. Професионалната астроложка Каролин Фокнър твърди, че 20 февруари е най-добрият ден за сватба през 2020 г. заради съчетанието на нумерологията с подреждането на планетите, съобщи в. "Дейли мел".
В нумерологията двойката означава решимост и сила, а в астрологията числото две е подчинено на Венера - богинята на любовта и красотата. На 20 февруари 2020 г. Сатурн, Юпитер, Плутон, Марс и Луната ще са в един знак. Това означава "силно обвързване, емоционална стабилност и реализиране на свещен съюз".
Комбинацията от Водолей и Юпитер се появява за първи път от 60-те години на миналия век. Според Каролин Фокнър 2020 г. е година за продължаване напред.
"Сатурн е в присъщия му знак Козирог от 2017 г., което ни караше да преразглеждаме аспекти от живота си, изискващи много усилия, и да влагаме енергия само в хора и ангажименти, които са в синхрон с най-дълбоката ни природа, или душата ни, ако предпочитате - каза Каролин Фокнър. - Сатурн преминава в идеалистичния и напредничав знак Водолей през 2020 г., където ще е и Юпитер. Комбинацията се появява за първи път от 60-те години на миналия век, които бяха време на любов, равенство и свобода, свобода да обичаш".
"Затова двойките, устояли на трудния от астрологическа гледна точка двугодишен период и запазили решимостта си да се свържат, не само ще се справят с трудностите, но и ще се развиват заедно, умствено и духовно" - добави тя.
Към тази дата вече и без това има повишен интерес за сватби.
2020 г. е и високосна. По традиция тогава дамите могат да правят предложения за женитба.


Ето и мъжка новина. Германски шофьор загаси пламналия двигател на автомобила си с бира.
Мъжът се движел по магистрала близо до гр. Хьосбах в Бавария, когато му замирисало странно. Той спрял автомобила и видял пламък под капака. Тогава бързо извадил бутилки с бира от багажника си и загасил пожара.
Когато пристигнала пожарната, огън вече нямало.

Междувременно стана ясно, че мъжете, които правят малки крачки, са с 40% по-застрашени от еректилна дисфункция, защото тазовите им мускули са по-слаби.
Японски учени измериха колко са дълги крачките на доброволци, както и колко вдигат краката си, докато вървят. Мъжете с по-малки крачки се оказали по-често засегнати от импотентност, отколкото с по-големите.
"Силата на мускулите и гъвкавостта на таза и краката са ключови фактори за еректилната дисфункция" - каза ръководителят на изследването д-р Шинго Хатакейама от университета в Хиросаки.
Учените са работили със 324 мъже, като са измерили дължината на стъпките им и са ги оценили по петстепенен международен индекс за еректилна дисфункция.
"Крачките може да са в съотношение със силата и либидото, а оттам и с тестостерона, от който зависи сексуалната функция - каза проф. Радаж Персад от Бристол, който не е участвал в изследването. - По-големите крачки вероятно съответстват на по-добра функция на кръвоносните съдове или на по-голяма сексуална увереност. Движението е много по-добро за секса от заседналия начин на живот".
Еректилната дисфункция много често се причинява от стрес, умора, безпокойство или злоупотреба с алкохол. Сред рисковите фактори за нея е и намалената физическа активност.


Сега да продължим с тъгата си. Любомир Левчев почина тази седмица. Нека духът му намери покой! Ето някои негови стихотворения, един от най-добрите наши поети изобщо. За първи път публикувам повече от една творба на автор. Каквото и да прочетете негово, няма да е загуба.

 

Аз, който не избягах от Помпей


Смъртта е тайнство. Страх… Но край – едва ли.

Земната люлка в пустотата ме люлей.

И чувам сферите кристалните сигнали

аз, който не избягах от Помпей.


Преди разкопките да ме разкрият

свит като ембрион, тих, вкаменен

аз просто устоях срещу стихиите.

И забравимото се вкопчи в мен.


Аз гледах как вий бягате надолу

към лодки и спасителни лъжи.

Окрали храмовете, вий се молехте

грехът на чужда памет да тежи.


Човеци. Зверове… Изчезна всичко.

Как хубав бе пустинният Помпей!

При мен останаха две-три тревички.

И слава допълзя като злодей.


Смениха Бог. Проучиха Вулкана.

Градът развратен станал е музей.

И само аз при себе си останах

аз, който не избягах от Помпей.

 

Стиховидение

Живея

със своя

убиец

в един и същи кръг,

в един и същи час…

И той нарича този свят – свой.

И аз…


Сега седиме – тримата с лъжата.

Тя ни прегръща

като обща любовница.

Налива нашите чаши…


– Наздраве!

казва моят убиец.


Очите му сияят

като огромни диаманти.

Една сълзица се отчупва

и пада в питието…


– Наздраве! –

казвам аз.

И пия.


Ала усешам как това вино изтича

от раната,

как лепне по гърдите ми

и как на ризата ми се явява

като червено привидение…

Убиецът ме гледа ужасен.

Той почва да крещи,

че няма въздух.

Той моли мен за глътка състрадание.

И гали моята

изгниваща

ръка.


Аз се заклевам,

че не ме боли.


Лъжата се усмихва снизходително.

А онзи слуша вцепенен.

– И още –

казвам аз, –­

смъртта изобщо не е страшна.


Страшното е

да те предаде приятел –­

много чист,

кристално чист

и светъл…


Удоволствието да губиш

Забравих си очилата

в миналата епоха.

И не ми се връща да си ги взема…


– Тук свършва цялото стихотворение –

ми казват младите. А аз упорствам

безсмислено:

– Не! Може би

тук свършвам аз,

но текстът продължава.

И почва моето видение разлъчно.


Забравих си очилата

в миналата епоха.

И не ми се връща да си ги взема.

Толкова не ми се връща, че

предпочитам да се скитам полусляп.

По-добре да падам по паважи

и по стълбища, отколкото да виждам

жалкото падение навсякъде.

Чувам падат някакви стотинки

в падналата шапка на мечтата.

Ще платя на падащия дъжд,

за да плаче вместо мен където трябва.

Аз не мога. Даже и да исках.

Ще платя на вятъра да движи

облаците и миражите, защото…

Аз се уморих. Не виждам вече

нито облаците,

нито образите скрити в тях.


Просто си забравих очилата.

А и те са ме забравили.

Това е краят.

 

Из "Утринна слава"

.......

Изминала е вече цяла ера,
откакто под дъжда вървяхме вчера.