За деветмесечието 45 хил. повече нашенци пътували до Острова

За деветмесечието 45 хил. повече нашенци пътували до Острова

В Германия българските туристи с над 100 хиляди по-малко

45 хиляди повече нашенци са пътували до Великобритания през периода януари - септември 2019 г. спрямо същия период на миналата година. Ръстът на пътувалите до над 316 хиляди най-вероятно е заради желанието да посетят Острова преди влизането на Брекзит в сила. Това показва проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

От друга страна, в сегашния №1 Германия за изходящ туризъм са ходили за повече от ден 435,5 хил., но с над 100 хил. по-малко. Другият впечатляващ спад от 17 хил. български туристи е за Русия.


„Изходящият туризъм у нас е съсредоточен главно към съседните страни


През 2019-а за Гърция броят на пътувалите българи спада с близо 5 хил. Следват я Турция с около 3 хил. души по-малко и Италия с малко над 7 хил. При Испания се забелязва повишаване със 7,5 хил. пренощували“, каза Байко Байков от УС на АБТТА.

Северна Македония приема за първите 9 месеца на годината 73 324 туристи от България. Към други страни в света през периода са пътували 344 175 български туристи, или с 51 000 повече от януари-септември 2018-а. Като цяло българският туризъм отбелязва спад на реализираните нощувки с 2% спрямо 2018 г.

Сметките на бранша са на база данни от Националния статистически институт (НСИ), общините за платен данък при реализирана нощувка и данни от летищата в Бургас, Варна и София. "Туристическият сезон не може да се определи като добър или лош, беше турбулентен", каза председателят на управителния съвет на АБТТА Даниела Стоева. Твърдението й се подкрепя от събраните данни. До края на септември спрямо предишния период на 2018 г. са регистрирани 2% спад на реализираните нощувки у нас.

„В съседните ни страни приходите нарастват с 6-8%

ежегодно. Изоставането ни спрямо тях достига 8-10%. Сериозният спад се дължи на отлива на туристи от ЕС", уточни Байко Байков.

По данни на НСИ половин милион по-малко са регистрираните реализирани нощувки у нас от чужденци за деветмесечието. Притокът на англичани и ирландци към летище Бургас се покачва съответно с 10% и 27%. На летището са пристигнали 23 хил. повече британци и 14 хил. повече австрийци. Въпреки това се отбелязва срив в броя на кацналите самолети на морските ни летища. В Бургас спадът е с 14%, а във Варна с 16%. Обработените пътници и на двете места намаляват с 12%.

Други данни показват

ръст на културния туризъм


Най-голям - с цели 10%, е в Пловдив. Според Даниела Стоева обаче това е крайно недостатъчно, защото градът под тепетата беше Европейска столица на културата. От другите основни центрове в София увеличението на туристите е 3%, а във Велико Търново - 6%. "Столицата поддържа обема на пътуванията на чуждестранни туристи", допълни Байков.

Относно предложените промени в Закона за туризма за лимитите на застраховките на туроператорите от АБТТА припомнят, че голяма част от въпросните агенции работят в областта на входящия туризъм - те не продават пакети на крайни клиенти, което прави излишно сключването на подобна застраховка. От бранша смятат, че подобна мярка би нанесла сериозен удар върху туристическия бизнес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.