ЗА ДЕН: Спипаха 102-ма работници без договор

ЗА ДЕН: Спипаха 102-ма работници без договор

В масирана проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ) се включиха 220 инспектори, които провериха 337 работодатели, за 280 от които има данни, че са допускали работа без трудов договор повече от веднъж в последните три години. По първоначални данни са заварени да полагат труд 102 лица без трудов договор при 45 от проверените работодатели, съобщиха от ГИТ.

Данните от дейността на инспекцията показват, че контролът като цяло оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите. Единични са установените случаи на работа без трудов договор при работодатели, които вече са санкционирани за такова нарушение. В рамките на деня лица, работещи без трудови договори, са спипани основно при работодатели, които са проверени по сигнал за използване на недеклариран труд или защото са работили на един обект с фирми, при които в предишни години са консатирани случаи без трудови договори.

С екшън деня стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. Тя се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.

В периода 21 септември – 01 октомври 2020 г. Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд, съобщиха още от ГИТ.

На 24 септември пък ще се проведе и онлайн конференция с участието на партньори на кампанията, които ще представят резултати от свои инициативи, насочени към ползите от декларирания труд, както и ще бъдат представени данни за личните и обществени загуби от недекларирания труд. 

Възпитаването на култура на превенция чрез информиране и консултиране на бъдещи и настоящи работещи и на работодатели е основна част от дейността на Инспекцията по труда. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ" са разработени въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи на Инспекцията по труда. Част от въпросниците са свързани и с прилагането на разпоредбите, които регулират възникването, осъществяването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Предстои стартирането на пилотно прилагане на новата форма на контрол, добавиха от ГИТ.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.