За Делян Пеевски, героите в бяло и съзвездието от тролове

За Делян Пеевски, героите в бяло и съзвездието от тролове

По един удар в секунда. С тази честота бие човешкото сърце. Ако се развълнувате – разсмеете, влюбите, ядосате, ударите скачат двойно. В медицината най-страшният знак е правата черта. Тя показва, че сърцето е спряло – понякога за малко, но по-често завинаги. Журналистиката много прилича на медицината. Напипва пулса на обществото, мери му температурата, търси източника на заразата и лекува болните места. Честната журналистика е като правилна диагноза и добро лекарство – може да спасява човешки съдби. В лоши ръце и използвана за лична изгода, тя се превръща в обществена отрова, а пулсът й става равна черта.

Най-ясно това може да се види ако отворите сайтовете на подсъдимите олигарси у нас. Вестници те отдавна нямат, защото никой не иска да плаща, за да чете манипулациите на сенчестите кръгове у нас. Сайтове обаче имат, а те действат като веригата на вирус – разпръскват хиляди отровни пръски в интернет пространството, за да ликвидират всеки, който пречи на интереса на Боса.

Няма общество, няма граждански интереси. Всичко, което се публикува, е продиктувано на уше я от Иво Прокопиев, я от Цветан Василев или някой друг подсъдим с мръсни милиони и мръсни схеми. Затова ако навръх професионалния празник на героите в бяло – медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса, отворите някое от изданията на кръга „Капитал“, няма да видите благодарност към тях. Но пък ще видите, че има няколко материала срещу изконния враг на олигарсите у нас – депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Всъщност материалът е един, но точно на принципна на веригата – тръгва от едно издание и след няколко часа се мултиплицира в друго. Колкото повече източника на зараза, толкова повече щети, нали? Първи във веригата този път се нареди сайтът на българската секция на радио „Свободна Европа“. Авторитетната медиа, издържана с парите на американските данъкоплатци още от самото си възстановяване у нас бе превзета на абордаж от хората на подсъдимия бос Иво Прокопиев. Чрез простата схема – поставяне на верните хора на верните позиции, популярният като разградско мекере (най-вероятно заради „любовта“ на хората, пометени от криминалните му приватизации – б.р.), успява да държи мейнстрийма на каишка и да го води в посока, угодна само на него.

Та, след като „Свободна Европа“ даде тон за песен с текст на бившия търговец на презервативи и вечна перодръжка на кръга „Капитал“ Николай Стайков, няколко часа по-късно текстът се мултиплицира в „Дневник“ на Прокопиев. Ироничното е, че в бързината да свършат мръсната поръчка на шефа си, капиталците са пропуснали да отбележат един важен факт. В „Свободна Европа“ под текста упорито стоеше уточнението, че мнението не винаги отразява „позицията на медията“.

В „Дневник“ обаче това липсва, с което лъснаха две неща. Първо – кой е първоизточникът. Второ – че мнение на изданието няма, какъвто е и случаят при всички медии на Прокопиев. Свикналите да бъдат категоризирани като амбалаж, който може да бъде заложен, журналистите на разградския бос нямат право на мнение. Там такова има само той – Прокопиев, който още преди години показа, че човешкият живот за него няма никаква стойност като най-безцеремонно отрови до смърт цял град. От китния някога град Меричлери днес е останал един български Чернобил, в който на всяка врата те посрещат некролозите на обитателите й и милионите, натрупани в джоба на Прокопиев от тази смърт.

Затова днес капиталци и цялата верига от сайтове не благодари на медиците – героите в бяло, които се борят и за нас и за вас. Няма да благодари и утре. Но всеки ден там ще намирате поне по една фалшива новина, поръчана от Прокопиев и аверите му олигарси и чинно изработена от съзвездието тролове, което ги обслужва. И това, както се показа от веригата на поредния техен продукт, включва и българската секция на „Свободна Европа“, която сама доказа, че е превзета от Прокопиев. А това, което остава след „журналистиката“ на олигарсите е просто една права черта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.