0

Т ежък август е заседнал на сърцата ни – всеки се бори с някакво природно бедствие, повечето си имат имена дори. Важното е да се намира време за почивка, дори когато наоколо се срутва цивилизацията, която не е само в София, ами и в други столици. Отплеснах се. Сиестата е важна, а тази седмица в „Този шарен свят” се случиха интересни неща, които биха ни предизвикали от нежен сърбеж до значителен вик на нагона ни. Зависи от пола. Всъщност не зависи. Пак се отплеснах, та:

 

 

Тежък август е заседнал на сърцата ни – всеки се бори с някакво природно бедствие, повечето си имат имена дори. Важното е да се намира време за почивка, дори когато наоколо се срутва цивилизацията, която не е само в София, ами и в други столици. Отплеснах се. Сиестата е важна, а тази седмица в „Този шарен свят” се случиха интересни неща, които биха ни предизвикали от нежен сърбеж до значителен вик на нагона ни. Зависи от пола. Всъщност не зависи. Пак се отплеснах, та:

 

 

 

Откриваме новините с една доста неприятна за едни и приятна за тези, които не изпитват емпатия. Учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно според кръвната група на хората и за тях е най-вкусна нулевата. Тоест предпочитат цифрите пред буквите, математиката пред литературата. Не ги харесвам още повече. Кръвопиещите насекоми кацат на кожата на хората с кръвна група от първа група (нулева) два пъти по често, в сравнение с тези от група А (втора група).

Съществуват и други фактори, благодарение на които комарите се насочват безпогрешно към "най-вкусния" за тях човек в тълпата. Тези насекоми са привличани от високите нива на метаболизъм, от повишената температура и от човешкия мирис.

Колкото по-високо е нивото на метаболизма на даден индивид, толкова повече въглероден двуокис той изпуска в околната среда. А това го прави привлекателен за комара, тъй като този газ ориентира рецепторите на насекомото при откриване на източници на храна. Поради тази причина комар е по-вероятно да ухапе възрастен човек, а не дете, бременни жени, хора с висок индекс на телесна маса, а също така и хората на физическия труд. (Комарите хапят дебелите, честито ни. Също и пролетариите. – бел.авт.).

Изследователите установили, че тези досадни за човека инсекти бързо се адаптират и стават устойчиви на най-разпространените средства за защита, които използваме срещу тях. Поради тази причина много от аерозолните репеленти вече не са ефективни. Най-непробиваема засега е ултразвуковата защита срещу тях. Или емиграцията.

Друга новина свързва глобалното затопляне, ако то същеуствува, нали, и летящите птици от метал. Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното затопляне води до увеличаване на турбулентността при ясно небе, която може да представлява заплаха за пътниците в самолетите.

Затоплянето в Арктика води до понижаване на температурата на въздуха в ниските слоеве на стратосферата над полюсите. Същевременно се повишава температурата в горните слоеве на тропосферата над екватора. Колкото по-голяма е разликата в температурите на полюсите и екватора, толкова по-силна е турбулентността от запад на изток над северната част на Атлантическия океан. В ниските слоеве на тропосферата се наблюдава обратната тенденция - разликите в температурата намаляват и това води до отслабване на турбулентността.
Двата процеса взаимно се компенсират, но напоследък се констатира, че скоростта и посоката на вятъра значително се променят в относително малък участък от атмосферата. Турбулентността в горните й слоеве остава непроменена, а в ниските й слоеве отслабва.
Климатичните модели прогнозират, че в средата на 21-ви век турбулентността при ясно небе ще се усили 2-3 пъти. Това няма да стане причина за самолетни катастрофи, но може да доведе до травми на пътници и членове на екипажа. Предлагам да се завърнат керваните като масов транспорт, въпреки че все още са си разпространени в определени топоси.

Следващата новина е поетична, ама не съвсем, защото показва старостта в грозното й лице. Учени откриха във водите край Гренландия жива акула, родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на английската литература Уилям Шекспир, който е роден чак 1564 г., ако изобщо е същестувал. Ерго е точно като глобалното затопляне. Специалистите безпогрешно могат да определят възрастта на гренландската полярна акула, тъй като тя расте с по 1 сантиметър всяка година. Представителите на вида са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят. Професор Ким Пребел отбеляза, че новооткритият екземпляр е най-старото живо гръбначно същество на планетата. Учените изучават неговата ДНК с надеждата да открият тайните на дългата продължителност на живота на този вид.

Гренландската полярна акула се храни основно с риба, на биолозите никога не са наблюдавали как тя ловува. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон.

Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия.

 

Много ни дойде високата култура, време е да си дойдем на мястото. Мъжете, които стриктно се придържат към модните тенденции, вече могат да си купят напълно прозрачни пластмасови шорти, под които се виждат банските или слипът им.

Късите панталонки, които не оставят нищо на въображението, се продават за 27 долара. Фирмата производител е "Маверик суимуеър". Артикулът е предназначен за плажа и е в ограничено количество. Но отзивите в мрежата не са насърчаващи за новия продукт. Повечето потребители се кълнат, че биха сложили прозрачните шорти само ако са изгубили бас. Цивилизацията си отива пред очите ни, затова пък очите ни скоро ще се надяваме да спрат да виждат.

 

Вечно декадентство идва, но няма страшно, гениите ще ни спасяват бавно-бавно. Преборихме и тая седмица, бавно-бавно. Така и трябва да се танцува, бавно-бавно. Прилагам рандъм, както казват младите, сонет на Шекспир, който трябва да се чете бавно-бавно. Весела неделя! Сонетът е жесток и май ми стана любим.

 

Ти музика си. Но защо тогава

посрещаш с болка всеки пеещ звук?

Защо обичаш мъката с такава

любов и радост като никой друг?

И от какво е тази скръб? Не е ли

от туй, че ти долавяш всеки път

как стройно съгласуваните трели

със укор към самотността звучат?

Виж струните как в хор една след друга

запяват дружно в съгласуван тон.

И сякаш пеят син, баща, съпруга,

щастливо съчетани в унисон.

И те ти казват в общ, единствен звук,

че с теб не пее тука никой друг.