За данъците, Дебит и Кредит, петлите и хотдога (+СТИХОТВОРЕНИЯ)

За данъците, Дебит и Кредит, петлите и хотдога (+СТИХОТВОРЕНИЯ)

На мен се пада честта да закрия седмицата, рубриката и да сложа край на сиестата, за да може да започне отново. Всяка неделя ще списвам лятната рубрика „Този голям шарен свят“, където целта ще бъде да се развеселят плажуващите или тъжните им колеги, затворени в бетона на големия град.

Тази седмица по шарения свят, докато движение #безнамордник набира сили на родна почва, бе открито гениално решение на стреса на работното място – американска компания осинови две котенца и ги прати в един от офисите си. Целта, разбира се, е приповдигане на настроението на работниците, а ако човек се замисли, това е може би решението, което Маркс и Енгелс са търсили за улесняване живота на пролетариите.

То е било пред очите им, само е трябвало да сведат глава.

Вървейки по тази пътека, е редно да спомена и имената на мустакатите четирикраки – едното се казва Дебит, а другото – Кредит. Важно е да се признае, че вече е доказано, че сладки животни подобряват живота, а компанията е създала фурор, тъй като мнозина веднага пожелаха да напуснат настоящата си работа, за да си поиграят с Дебит и Кредит, а и да им се плаща за това. Още по-важно е да се отбележи, че с кредита трябва да се внимава. Въпреки големите очаквания двете котета не вършат работата си отговорно и през повечето време се скатават и просто спят.

Друга новина, която ще подобри живота на мнозина, е че полското правителство реши, че младите в Полша няма да плащат данъци. Става въпрос, че тези, които нямат навършени 26 години. Все пак, ако младото лице успее да изкара над 20 000 евро за година, то ще трябва да плати ставката от 18%. Това звучи впечатляващо, нали? Наистина е. Маркс и Енгелс сигурно биха се зарадвали и тук. Все пак глобално в два случая, в две страни се подобряват нещата за работниците.

Но стига толкова политика и високопарности.

Петелът Морис, който живее на курортния остров Олерон, беше официално обвинен във френски съд, че нарушава обществения ред, като вдига шум. Морис, който очевидно го преживява доста тежко, е бил прекалено изморен, за да се появи в съда. Показателно е и че двойката пенсионери, които заведоха делото срещу гласовитото животно също не се появиха. Пред съда обаче се струпаха негови поддръжници, които изразиха солидарността си със собственичката на Морис - Корин Фесо. Сред тях бяха пилето Помпадур и декоративния гигантски петел Жан-Рене.

Зищитникът на тъжителите адвокат Венсан Юбердо каза, че процесът не е "на града срещу селото". Резултат от урбанизацията, тук отново може да си говорим за Маркс и Енгелс, но няма. Най-вероятно курникът на Морис ще бъде преместен, но за лош късмет на местните пенсионери на мястото му ще се озоват касетите с рибата, които пък миришат.

От началото на скандала 155 000 души са подписали две петиции в подкрепа на Морис. Той предизвика много реакции, включително и на кмета Брюно Дионис дю Сежур, който предложи характерните селски звуци - кукуригането, кудкудякането, цвиленето и мученето, да бъдат признати за френско националното наследство.

Това всичко, Боже мили милостиви, се е случило в една седмица. Не е ли някак невероятно как нещата си намират началото и края сами, понякога с наша помощ. О, в тази същата седмица калифорниецът Джоуи Честнът, известен с прякора Челюстите, спечели 12-ата си победа в традиционното за Деня на независимостта в САЩ надяждане с хотдог.
Той измести 17 опоненти и спечели титлата със 71 хотдога, изядени за 10 минути, но не успя да повтори миналогодишния си рекорда от 74 сандвича.

Наистина е невероятно същество човекът, съди петли, яде повече, отколкото може, не таксува всички млади, но поне обича Дебит и Кредит. Честита неделя!

Тъй като в началото бе словото, поезията, в края на статията си ще прилагам стихотворения за замисляне, размисляне и премисляне. Или всичките им разновидности. Сефтето ще направи Ли Бо, един от най-известните китайски поети, роден през 8 в., повлиял дори и Запада, с три негови стихотворения.

КРАТКО СТИХОТВОРЕНИЕ, НАПИСАНО СЛЕД КАТО СЕ НАПИХ В ПЛАНИНАТА ТУНГУАН

О, как обичам веселбата в Тунгуан.

И хиляди години няма да помисля да си ходя.

Ще искам да танцувам, весел и пиян,

и всичките места из планината да пребродя. 

НОЩУВАМ В ПЛАНИНСКИ МАНАСТИР

Висок манастир на върха на скалите.

Ръка да протегна - откъсвам звездите.

О, тука не смея на глас да говоря.

Боя се - ще стресна небесните хора.

ЕДИН ПРОЛЕТЕН ДЕН, КАТО СЕ НАПИХ, ЗАГОВОРИХ ОТ СЪРЦЕ

 Животът във света е сън голям.

Защо ли трябва всичко с труд да вършим?

Затуй и днес отново съм пиян,

облегнал се на старата си къща.

Свестих се и в градината пред мен

дочух как птица пее сред цветята.

Попитах я да каже кой сме ден.

С врабците бъбри пролетният вятър.

Обхвана ме нечакана тъга.

Налях си вино в чашата позната.

Запях и чаках светлата луна.

Щом свърших, и забравих за тъгата.

Честита неделя!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ