154 фирми ще обучават студенти и ще ги задържат 5 години

154 фирми ще обучават студенти и ще ги задържат 5 години

154 работодатели ще имат право да сключват договори за обучение на студенти за периода на обучението им и да им осигурят работно място след успешно завършване за учебната 2021/2022-а., за да се пребори недостига на кадри в дадени сфери. Те са включени в списък, одобрен от Министерския съвет.

975 студенти ще могат да слючат договор с работодател за стаж по специалността и да завършат безплатно висшето си образование и да имат подсигурена работа на същото място 5 години след дипломирането си. 

Работодателите са предложени от осем ресорни министри - на икономиката, здравеопазването, енергетиката, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите и на образованието и науката.

Целта е да се приложи механизмът за оптимизиране на връзката между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото и ще се стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри.

Специалностите, за които могат да се сключват договори, се утвърждават от министъра на образованието и науката.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.