За да не си скубем косите

За да не си скубем косите

“Не винаги да си пенсионер означава началото на мъките. Напротив, може да си позволиш луксозен кораб, да обикаляш света. И за това не е нужно да похарчиш всичките си пари, просто е много евтино. А с минималната пенсия може спокойно да покриеш сметките си и да живееш спокойно“. “Не винаги да си пенсионер означава началото на мъките. Напротив, може да си позволиш луксозен кораб, да обикаляш света. И за това не е нужно да похарчиш всичките си пари, просто е много евтино. А с минималната пенсия може спокойно да покриеш сметките си и да живееш спокойно“. 

Това е разказ на една българка на 59 години. Тя обаче не живее у нас, а в Испания. В същото време си представете хора на нейната възраст тук, в страната ни. Тези, на които са им нужни още няколко години до пенсия и едва кретат, за да доработят. И то такава пенсия, която едва ли ще им позволи да пътуват с кораб и да отсядат в добри хотели. И разликата с испанските или немските пенсионери е огромна. И това си личи по качеството на живот. Защото когато става дума за възрастните хора у нас, в съзнанието ни съвсем не изниква лукс и спокоен живот, а по-скоро се сещаме за кофичката кисело мляко, която те едва могат да си позволят.

Поредният пример - оказва се, че поне 30 000 жени у нас ще бъдат ощетени с парите за втора пенсия. Причината е, че са се осигурявали за по-малък период от време. Да не говорим пък и че у нас масово служителите се осигуряват на минималната заплата. Често това е наложено от работодателя, но съвсем не са малко тези, които смятат, че няма нужда да дават излишни пари на държавата, и дори предпочитат да вземат пари на ръка, пък и дори да работят без договор. Особено ако не са лоялни клиенти на някоя банка. Затова и искат да си спестят някоя и друга вноска и да изхарчат парите за себе си.

Когато човек е млад, обикновено не мисли за старини и си казва, че това време е прекалено далече. Когато обаче това се случи, в един прекрасен момент започваш да си скубеш косите. И си казваш, че е трябвало да си по-предвидлив. Доколко си заслужава това, е друг въпрос. Много хора ще си кажат, че не си струва да наливаш допълнително пари в някой фонд, при условие че след това получаваш дребни суми. Затова и сега дружествата ще са задължени да изплащат на хората, родени след 1959 г., пожизнена допълнителна пенсия, ако натрупаната в партидата им сума позволява месечен размер от поне 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Според прогнозата на социалното министерство обаче през 2021 г., когато ще се пенсионират първите жени с право на втора пенсия, много от тях няма да могат да получават пожизнена пенсия заради недостатъчно натрупани средства, които да гарантират минималния месечен размер. Така отново опираме до въпроса с плюсовете и минусите. Може би всеки трябва да ги прецени сам за себе си. И да реши дали е по-добре да се осигурява допълнително, да си внася пари на депозит, или пък да изисква работодателят му да го осигурява на цялата заплата. В случая може би в пълна сила важи поговорката „бели пари за черни дни“. Или по-скоро за старини. Така че нека не се успокояваме с идеята, че пенсионирането е прекалено далече. За да не се окаже в един момент, че сме неприятно изненадани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.