За чиновническо кихане и смъркане

За чиновническо кихане и смъркане

Страхотно са се променили времената. Дребният чиновник Иван Дмитрич Червяков, докато гледаше „Корневилските камбани“ кихна и опръска голата глава на статския генерал Бризжалов, който служеше под ведомството на пътищата и съобщенията.

След тая случка Червяков умря от страх. Само великият Чехов в „Смъртта на чиновника“ може да прокара такава нелепа идиотщина до мащабен извод за дребните души на съсловията в обществото. Сега е друго – няма страх, няма предразсъдъци, няма уважение, а и стресът е друг. Натоварените с отговорности административни ръководители не кихат, а смъркат. Без да е клетникът Червяков, висш чиновнически кадър на държавно ведомство беше заловен от полицията в София яко надрусан с кокаин да управлява автомобил (виж стр. 8). Новите времена изискват нови фигури и похвати. Истинският висш чиновник в задоволеното си битие не ходи на оперета, а отпуска с няколко линийки кокаин. Чиновниците също се променят. От една страна, това е добре, защото по-хубаво е сред тях да има хора с мащаб, отколкото дребни душици. От друга обаче, изчезването на уважението към статута говори лошо за състоянието ни като общество. Затова дайте да помислим кое е по-добре - да кихат или да шмъркат чиновниците. В литературният случай си превърнат в обикновено нищожество. В случая от центъра на София един висш административен кадър показва, че и той иска да се вдигне до висотата на блестящ индивид, пък макар и с пудрене на носа. С други думи – и чиновникът е човек. Еманципацията на XXI в. Странното в тази история е, че все до носа опираме. Дали пък това не е слабото място на чиновника от век насам. Души, пудри, киха и си създава проблеми. Остава ни да наблюдаваме внимателно съсловието и да броим колко са кихащите срещу смъркащите чиновници. И това би могло при повече прецизност да се превърне в индекс на промяната. А Чехов завинаги ще остане на пиедестала на най-великите писатели.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.