За частичния вот: Секциите с машини - 128 (ОБНОВЕНА)

За частичния вот: Секциите с машини - 128 (ОБНОВЕНА)

Карантинираните служебно в избирателните списъци за подвижните урни

Секциите, в които ще има машини за гласуване на частичния кметски вот на 27 юни, са точно 128. Това стана ясно по време на заседанието на ЦИК.

Окончателното решение за утвърждаването им ще бъде взето по-късно следобед от комисията, а след това информацията ще бъде подадена към "Сиела Норма", която трябва да отговаря за обслужването на устройствата за вота.

Междувременно преди ден ЦИК взе решение за реда за формиране на подвижните секции за карантинираните за частичните избори. От текста става ясно, че всички поставени в изолация към деня на изборите, служебно ще попадат в избирателните списъци за ПСИК. Самите списъци се изготвят от кмета на общината след запитване до съответното РЗИ. Това обаче не освобождава лицата да подават заявления до местната власт за включване на списъка. Това ще се вземе предвид от ПСИК дали даденото лице да бъде посетено на адрес. Ако избирателят не е подал заявление до изборния ден, но е включен в списъка за гласуване в ПСИК, то от местната власт трябва да го уведоми по телефона или лично, че има право да гласува с подвижна секция и да бъде посетен на адреса, на който е карантиниран или изолиран, освен при изричен и категоричен отказ да гласува.

Ако има лица, които са поставени под карантина в изборния ден, техните данни се вписват в допълнителната страница на списъка за секцията с подвижна урна. При вота  обаче те трябва да попълнят декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Ако избиратели, чиято карантина е изтекла преди втория тур, те се заличават от списъците за ПСИК. Те могат да гласуват в секцията си по постоянен или  настоящ адрес след като представят удостоверение. Съответната СИК ги вписва в допълнителната страница на редовния списък.

Иначе карантинираните гласуват в мястото, където са поставени под изолация, като това може да е адрес различен от настоящия или постоянния. Заявленията пък си те могат да подават местната администрация от 10 дни преди вота до изборния ден включително. Това може да става лично, по пощата, факса, електронно - чрез интернет страницата на ЦИК или съответната община без е-подпис. ПСИК пък трябва да бъдат назначени до 3 дни преди вота.

По-късно привечер пък ЦИК трябва да проведе разговор със "Смарт матик" за доставката на 1500 машини. Преди ден стана ясно, че 672 машини вече са произведени и се намират в Нидерландия, а други 800 могат да бъдат произведени и доставени от Тайван още до края на тази седмица. Към момента ЦИК има единична цена от "Смарт матик" за машина - около 4200 лева. Тепърва ще се решава дали при поръчката ще се включи и разходите за транспорта или това ще стане чрез държавата.

До директните преговори се стигна, след като "Сиела Норма" отказа да участва в първоначалната поръчка. Именно затова сега "Сиела Норма" само ще обслужва устройствата за двата вида вот - частичния на 27 юни и парламентарния на 11 юли.

След като преди ден от ЦИК реши, че ще се включи договор със Сиела за обслужването на машините за малко над 4,35 млн. лева, днес комисията определи фирмата за изпълнител на поръчката. С това на практика ЦИК финализират процедура, като предстои подписването на договора.

Какво пише в решението на ЦИК, вижте ТУК.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.