За Бога, братя, не пътувайте (как излязох от блокирана София с кола)

За Бога, братя, не пътувайте (как излязох от блокирана София с кола)

За Бога, братя, не пътувйте! Не напускайте областните градове, въпреки хубавото време и поредицата от почивни дни. Премиерът Бойко Борисов също го каза на Велики четвъртък – никакво пътуване в петък, КПП-тата на входовете и изходите на областните градове затягат контрола! А от опит знаем, че думата на Борисов в тази дъържава се слуша.

На мен обаче ми се наложи да напусна София с кола – по уважителни причини. Това се оказа трудна задача, но не и невъзможна. Ако все пак ви се налага да пътувате – задължително си напишете предварително поне 2-3 декларации, а според дестинацията може и 3-4. И не лъжете, защото проверяват и ви грози солена глоба, а може би и нещо по-сериозно. Документ с невярно съдържание се нарича и никак не е безобидно според закона.

За полицаите. Пускат момчетата, ако имате сериозни и уважителни причини. Не се правят на важни, ще ви изслушат, ако имате нещо спешно, организацията е добра. Но излизането е страшно трудно, защото на КПП-тата се образуват километрични орашки. А опашките се образуват, защото Сульо, Пульо, Атанас и Спас са чули, че с декларация все пак може да се пътува и са се юрнали като невиждали при роднини в други градове. В 90 на сто от декларациите, с които софиянци са напуснали столицата на Велики четвъртък, пише, че пътуват по работа, съобщиха от МВР. Много работни хора сме това, българите. Баш по Великден 90% от нас пътуват по... работа. Казах вече за документите с невярно съдържание. Ако тарикатите продължат да злоупотребяват с декларациите, ще ви кажа какво ще стане. На щаба, на МВР ще им писне и ще забранят пътуването въобще. Тогава и да ви се наложи наистина да пътувате, няма да можете.

Аз например се добрах до КПП-то на изхода на София в посока магистрала „Хемус“ за един час и петнайсет минути. Имаше много прегрели и аварирали автомобили, задръстването наистина беше кошмарно. Ние, шофьорите на стари коли, знаем, че в такива случаи трябва да изключваме двигателя от време на време. По-новите автомобили това го правят сами. Всеки шофьор знае колко е неприятно колата да прегрее и да избълва антифриза. Да „фърлиш водътъ“, както казват по Врачанско, е доста кофти работа.

Най-нагли в тази ситуация са „тарикатите“. Те карат в аварийното, което би трябвало да е зелен коридор за тирове, за линейки и полиция и малко преди КПП-то се шмугват нахално пред вас. И даже няма шофьорско извинение – онова колегиално премигване с аварийните. А най-големите тапи стават заради шушумигите. Един такъв шушумига с комби в цвят „изяде ме ръждата“ беше натоварил 2-3 стека с евтина бира отзад, очевидно му беше много важно да я закара в провинцията и да си я пийне на слънчице. Нема лошо! Все пак рубриката ми се казва „Бира и шкембе“. Обаче клетникът не знаеше, че трябва да има декларация и големи обяснения паднаха. Пак няма лошо, но резултатът бе такъв, че аз 5 минути стоя на място с работещ двигател и го чакам. Чакат и всички други в колоната. Ето такива неща, плюс наистина безпредметни пътувания правят тапите по КПП-тата.

В крайна сметка се измъкнах от София, но повтарям – не беше лесно!Самото пътуване в извънредното положение, като изключим кошмарите по КПП-тата, е песен. Кара се много спокойно. Шосетата са полупразни, можеш да се шириш и да поотпуснеш крака върху газта. Даже старото ми фиатче вдигна мощността, ей така, от само себе си, с едни 20-30 коня. „Сивият вълк“, както го наричам, видя празен междуграддски път и си помисли, че е баварец. Сега сериозно – не позволявайте свободните от силен трафик шосета да ви подлъжат и не натискайте газта прекалено над обичайния си маниер на шофиране. Защото стават бели.

Друго впечатление – няма жива магистрална проститутка по пътищата. Поне аз не видях. Кой прави платен и рисков секс в това чумаво време? Услугите на тези труженички никога не съм използвал през живота си. А на сутеньорите им мястото им е в затвора. Но се замислих – какво ядат сега магистралните момичета? Те не могат да изкарват по друг начин парите си, а мярката 60/40 тях не ги лови.

И така, не пътувайте, освен ако наистина не ви е важно. Традиционно православните Гърция и Сърбия забраниха пътуването по празниците въобще. А те са много по-вярващи хрстияни от нас и да си го признаем – по-ербап са от нас и гърците, и сърбите. Ако бях в Сърбия, например, нямаше да напиша този текст, защото изобщо нямаше да ме пуснат да напусна Белград. Хубаво време и слънце винаги ще има. И гадният коронавирус няма завинаги да контролира живота ни. Пак ще пием бира в градинките – без маски. Както пеят Гънс в една от най-хубавите си балади: Just a little patience...

Четвъртък, 16 април.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.