За библейския рап, връзката пари-грижа-дете-ревност, магаретата, лютите чушки, от които забравяме и онихектомията (СТИХОТВОРЕНИЕ)

За библейския рап, връзката пари-грижа-дете-ревност, магаретата, лютите чушки, от които забравяме и онихектомията (СТИХОТВОРЕНИЕ)

Отново е неделя и все по-дълбоко става това лято, все по-тънка сянката му. Намерете предипосочения тъмен ориентир, скрийте се в него. През това време по света се случват много неща. Ето някои от тях:

Докато някои влачат изпити, толкова ги влачат, че понякога спират за няколко години като прекъсват образованието си, то английският чернокож студент Никълъс Узока изкара дисертацията си от 10 хиляди думи на рап, като получи отлична оценка, съобщава в. "Метро".

Двадесет и две годишният Никълъс се явил пред комисията професори в университета "Ийст Ингланд" с албум, съдържащ 21 парчета. Девет от тях били рапове, а 12 - поетични пародии. Темата на дисертацията на Узока била за неговата връзка с Бога, видяна като метафора чрез връзката му с жените. Ти да видиш...

"Аз съм си рапър по природа и благодаря на ръководството на университета, което ми позволи да се изразя чрез моя любим художествен похват", заяви словотворецът, който превежда Божията любов от поетичната Библия на модерен език.

Говорейки си за любов, стана ясно, че бащите, които посвещават повече време и пари на децата си, са по-ревниви, когато партньорката им изневери, в сравнение с бащите, които не участват толкова в отглеждането на наследниците си, показа проучване. Сигурно разглеждат децата си като бизнес.

Учените, ръководени от специалисти от университета на Калифорния, са работили с 1048 мъже и жени от 11 популации от цял свят, включително от градски райони в САЩ, Индия, Япония. Докато предишни изследвания са се фокусирали върху разликите между двата пола, те са проучили културни различия, сред които и участието на бащите в отглеждането на децата.

"Независимо дали човек живее в малко село в Индонезия или в шумния Лос Анджелис, нормите за сексуалността и бащинството могат да се отразят много върху изпитваната ревност, когато човек бъде предаден от партньорката си".

Учените са дали на респондентите различни сценарии за изневяра и са поискали да оценят чувствата си по петточкова скала.

Мъжете се грижат по-малко за децата си в обществата, в които доминират жените, като в матрилинейните системи, където родът се продължава от дъщерите. Бащите в такива общества не са толкова ревниви. Може би просто забравят да ревнуват с напредването на махалото на времето.

Та, паметта. Стана ясно и че хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване. Няма обяснение, мексиканците най-много забравят годишнини и рождени дни.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

Резултатите разкриха също, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.

Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.

Като заговорихме за инатите, които ядат люто с всичко и така всичко има вкус на люто, то бе съобщено, че във ферма за магарета в черногорското село Мартиничи в района на Даниловград бе открит първият в региона музей на магарето. В недалечното минало, когато селата в Черна гора бяха пълни и хората обработваха земята, почти нямаше домакинство без магаре като главен съюзник в полската работа.
Фермата за магарета в Мартиничи бе открита през 2015 г. и се превърна в истинска атракция за посетителите, а нейните собственици, семейството на Дарко Савелич, решиха да допълнят офертата с музей на магарето.
В него са изложени всички земеделски оръдия на труда, свързани с магаретата, като каруци, самари, плугове - всичко, което магаретата са теглили или носили.
"Ние наричаме това музей на магарето, но ако магаретата можеха да говорят, той щеше да бъде музей на тормоза над магаретата", казва Дарко Савелич.

Междувременно бе разяснено, че Ню Йорк е станал първият американски щат, който забранява онихектомията - рязането на ноктите на котките. Става въпрос за практика, която е критикувана и е забранена в много страни.
Рязането на ноктите на котките е тежка операция, която се изразява в ампутиране на последните фаланги на пръстите на животното и в лишаването му по този начин от нокти.
Приетата от ЕС през 1987 г. европейска конвенция за защита на животните компаньони забранява изтръгването на ноктите и зъбите им. Досега тя е ратифицирана от 24 европейски страни.
"Рязането на ноктите на котките е жестока и мъчителна операция, която може да им донесе психични и поведенчески проблеми - прецени губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който ратифицира забраната, гласувана от парламента на щата Ню Йорк. - Забранявайки тази архаична практика, уверяваме, че животните няма да бъдат подлагани на въпросните нечовешки интервенции."
Рязането на ноктите на котките остава възможно поради медицински причини - когато съществува риск за здравето им.
"Победа", написа в Туитър асоциацията PЕТА (Хора за етично отношение към животните).

 


Стихотворението тази седмица е късо, защото е жега и се уморих, а е и брилянтно. Честита неделя!

 


В станцията на метрото

 


Появяват се лица между тълпата:

цветчета върху чер и влажен клон.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ