За 9 месеца: Близо 200 нарушения в енергийните предприятия

За 9 месеца: Близо 200 нарушения в енергийните предприятия

Нов софтуер групира фирмите по степен на риска

Главната инспекция по труда е установила 193 нарушения в 53 енергийни предприятия на територията на цялата страна, съобщиха пред „Монитор“ от ведомството.

Данните, свързани с икономическата дейност на „Производство, разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, показват, че за първите 9 месеца на годината са извършени 70 проверки в 53 предприятия, като инспекторите са констатирали общо 193 нарушения. От тях по осигуряването на здраве и безопасност при работа са 117 броя, а 76 пък са нарушенията по осъществяване на трудови правоотношения.

Инспекцията по труда участва задължително в разследването само на част от трудовите инциденти – довелите до смърт и такива, които може да доведат до трайно инвалидизиране, както и тези, при които са засегнати три и повече лица. Въпреки това на базата на оперативен регистър на инцидентите на работното място, станали известни на инспекцията по труда, резултатите от контролната дейност се анализират и се предприемат мерки за намаляване на опасностите от инциденти в най-рисковите сектори и икономически дейности, обясниха от ГИТ. Според инспекторите за всяко установено нарушение се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване на условията на труд и превенция на евентуални бъдещи трудови инциденти. По проект „Оптимизация и иновации в ГИТ“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, е разработена методика за оценка на рисковия потенциал на предприятията. В процес на разработване и внедряване е и софтуер, който ще определя рисковия потенциал на обектите на контрол и ще ги групира според нивото му. Това ще позволи в бъдеще ограниченият човешки ресурс на инспекцията да се насочва към наистина най-рисковите обекти на контрол и по този начин да се намали опасността за живота и здравето на работниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.