За 6 години: Властта е дала 104 млн.лв за храмове и издръжка на вероизповеднията у нас

За 6 години: Властта е дала 104 млн.лв за храмове и издръжка на вероизповеднията у нас

Финансиране са получили 2056 църкви и 320 джамии

Над 104, 3 млн. лева е превело правителството на официално регистрираните вероизповедния за издръжка,изграждане и ремонт на храмове за период от 6 години - от ноември 2014 до сега. Това показва справка на Дирекция „Вероизповедания“ на МС, цитирана от БЛИЦ.

Така за издръжка на свещениците ни в чужбина са били изплатени над 2,7 млн. лева. За ремонт и за изграждане на нови храмове на зад граница на Българските православни църковни общини в са дадени малко над 6,3 млн. лева. Това означава,че за добруването на клира ни извън пределите на страната са платени общо 9 млн. лева.

За изграждането на нови църкви и ремонт на стари храмове у нас обаче сумата е значително по-голяма  - близо 32,9 млн. лева. За заплати и за издръжка на поповете и служителите в БПЦ сумата е 46 млн. лева, като тя е само за 2019 и 2020 година, тъй като съгласно последните промени в закона за за вероизповеданията, именно от две година държавата плаща заплатите на свещениците. Така сумата набъбва на общо 79 млн.лева.

Малко над 1,97 млн. лева са били заделени за ремонт и ново строителство на мюсюлмански молитвени домове, а за заплати на имамите - 11,5 млн лева. Така мюсюлманското вероизповедание е получило общо малко над 13,5 млн. лева от държавата.

За ремонт и издръжка на други официално регистрирани вероизповедания в страната са разпределени общо 1,76 млн. лева. Така Католическата църква, Арменската църква, както и  Израелтянско изповедание са получили по 350 000 лева.

Общо 2056 православни храма са получили финансови средства от българското правителство за ремонт и строителни дейности от ноември 2014 досега, а джамиите на свой ред са 320.

По-късно от ГЕРБ се похвалиха за подпомагането на храмовете от страна на кабинета на страницата си във Фейсбук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.