За 5 седмици експрес „Връзка с Европа“ обикаля 100 града

За 5 седмици експрес „Връзка с Европа“ обикаля 100 града

Експресът „Връзка с Европа“ – специална влакова композиция, част от проявите по повод на Европейската година на железопътния транспорт (2021 г.), ще се отправи на пътешествие от гарата в Лисабон на 2 септември. По време на петседмичното си пътешествие той ще спре на гарите в над 100 града. Крайната му дестинация е Париж, където се очаква той да пристигне на 7 октомври. С начална гара в Лисабон, крайна дестинация в Париж и междинна спирка в Любляна, влакът символично свързва и португалското, словенското и френското председателство на Съвета на ЕС.

По маршрута на гарите на влака се планират различни прояви. Любителите на железопътния транспорт могат да следят дебатите, които се провеждат по време на пътуването от участниците в него, и обсъжданията на политиката на ЕС в областта на инфраструктурата и ролята на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), които ще бъдат предавани на живо на уебсайта на инициативата от Лисабон, Букурещ, Берлин и Бетембург. Експресът „Връзка с Европа“ е продукт на забележителното сътрудничество между Европейската комисия и Общността на европейските железници и инфраструктурни дружества (CER), европейските оператори на железопътен транспорт, ангажираните с управлението на инфраструктура лица и редица други партньори на равнище на ЕС и на местно равнище.

Вагоните са предоставени от различни европейски железници. Единият от тях, осигурен от MAV (Унгария), ще бъде домакин на мобилна изложба, организирана от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и съвместното предприятие Shift2Rail. На нея ще бъдат изложени редица актуални технологии и иновации, които спомагат за предлагането на по-комфротно пътуване във влака. На нея ще се покаже и как ЕС подкрепя инфраструктурни проекти. Стандартната влакова композиция ще включва вагон, където ще бъдат провеждани обсъждания (предоставен от SNCF, Франция), два стандартни пътнически вагона (DB, Германия и SBB, Швейцария), вагон-ресторант (FS, Италия) и спален вагон (ÖBB, Австрия). Влакът за иберийския тип релси, пътуващ между Португалия и Испания, е осигурен от испанския оператор Renfe, а балтийският - от литовския LTG.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.