За 3 месеца: ДФ „Земеделие“ изплати над 114 млн. лева за развитие на селските райони

За 3 месеца: ДФ „Земеделие“ изплати над 114 млн. лева за развитие на селските райони

Агенцията извърши над 6 000 проверки, земеделци откриха нарушения

Изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони за последните три месеца са на стойност 114 049 620.34 лв.. Това каза изпълнителният директор на фонда Борис Михайлов по време на брифинг.

Най-голяма част от изплатените субсидии за този период са за подмярка „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. За тази подмярка са заплатени 59.5 млн. лв. На второ място с над 20 млн. лв. е подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства“. Трета в класацията пък е подмярката „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, за която са изплатени над 12 млн. лв. С двойно по-малко средства или по-точно 5.7 млн. лв. е подмярката „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“.

Макар постоянно да се извършват разплащания, то според земеделски стопани има

немалко забавяне по схемите

Това е и едно от най-честите оплаквания на земеделци, заради което те звънят на четирите „горещи“ линии на ДФЗ. „Най-често земеделците се жалват за забавени решения за одобрение на проекти, както и от отказ на служители да отговарят на запитванията на реципиенти“, посочи Михайлов. Общо постъпилите въпроси за 3 месеца са 650, като са подадени сигнали за нарушения, неяснота и корупция. „По всички тях са предприети действия за разрешаване на възникналите неясноти, всеки един въпрос се разглежда и обработва“, заяви Михайлов, като допълни, че някои от сигналите са дадени на „компетентните органи за разследване“. „Което е било необходимо, е дадено на прокуратурата“, категоричен бе Михайлов, който посочи, че се работи по посока преодоляване на забавянията. „Най-голямото забавяне е при разглеждането на предложенията на местните инициативни групи, като при някои от тях

забавянето е 30 месеца“,

призна Михайлов. Към момента от 105 броя забавени процедури, по 49 от тях е приключена обработката. От 357 забавени проекти пък на 37 е приключила обработката, а на 148 са изпратени уведомителни писма.

Иначе за едно тримесечие инспекторите на фонда са извършили 6 273 проверки на място, а само по Програмата за развитие на селските райони са направени 327 проверки. Инспекциите за Директни плащания на площ са 4 566 броя, докато извършените изненадващи проверки са едва 61 броя.

За разглеждания период ДФЗ е сключила 181 договора със сума от близо 63 млн. лв. При училищните схеми „Плод“ и „Мляко“ пък се работи по нова методология за определяне доставните цени на продуктите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.